El poder municipal es tenyeix de blau a partir d'aquest cap de setmana. La constitució aquest dissabte dels nous ajuntaments resultants de les eleccions del 28 de maig convertirà el PP en el partit hegemònic a l'estat espanyol, ja que almenys tindran 30 alcaldes a capitals de província, encara que en almenys cinc casos aniran en coalició amb Vox. Aquest mapa ofereix una dada concloent important i és que el gran perdedor en termes de poder serà el PSOE, que passarà de tenir 22 alcaldies a només 9 de segures, inclosa Vitòria, on necessita el vot a favor del PP i el PNB perquè no governi EH Bildu. Per contra, té difícil aconseguir els suports per governar a Barcelona.

Aquesta era la situació a les 14.30 hores d'aquest divendres als 50 ajuntaments de capital de província, segons informació recopilada per l'agència Europa Press:

Madrid

A la capital espanyola, la majoria absoluta del candidat del PP, José Luis Martínez Almeida, amb 29 regidors, li permetrà tornar a ser alcalde.

Castella i Lleó

A Zamora, la majoria relativa d'IU (10) permetrà a Paco Guarido revalidar l'alcaldia.

A Sòria, l'alcaldia recaurà de nou en el socialista Carlos Martínez, una altra vegada per majoria absoluta.

A Valladolid, el popular Jesús Julio (11) serà alcalde amb suport de Vox (3).

A Àvila, la majoria relativa de Per Àvila (11) podria donar l'alcaldia a Jesús Manuel Sánchez Cabrera, encara que falta conèixer un possible pacte amb el PP (7).

A Burgos, l'acord entre el PP (11) i Vox (4) permetrà que la popular Cristina Ayala sigui l'alcaldessa.

A Palència, la candidata socialista Miriam Andrés (10) serà alcaldessa en aconseguir un pacte amb la formació localista Vamos Palencia (3).

A Salamanca, la majoria absoluta del PP permetrà Carlos García Carbayo tornar a ser alcalde.

A Segòvia, el candidat del PP (12), José Mazarías, serà previsiblement el nou alcalde fent valer la majoria relativa.

A Lleó, on va guanyar el PSOE, aquest dissabte no es constitueix l'ajuntament perquè hi ha una impugnació del resultat electoral.

Castella-la Manxa

A Toledo, aconseguirà l'alcaldia el popular Carlos Velázquez (9) després d'un pacte amb Vox (2), que entrarà al govern local.

A Conca, el socialista Darío Dolz (10) serà alcalde després de l'acord amb Cuenca Nos Une (2).

A Guadalajara, l'acord entre el PP (9) i Vox (4) permetrà a la popular Ana Guarinós ser la propera alcaldessa.

A Ciudad Real, el popular Paco Cañizares (11) serà alcalde amb Vox (4), malgrat que no necessitava el seu suport per a la investidura.

A Albacete, la candidatura del popular Manuel Serrano (12) li permet ser el proper alcalde en tenir la majoria relativa.

Navarra

A Pamplona no s'ha decidit qui tindrà l'alcaldia. La llista més votada va ser d'UPN (9), tot i que Bildu (8) busca el suport del PSOE (5) a canvi de donar suport al govern navarrès de María Chivite.

Astúries

A Oviedo, la majoria absoluta (14) del popular Alfredo Canteli li permetrà revalidar l'alcaldia.

La Rioja

A Logronyo, els populars també han aconseguit la majoria absoluta (14) i recuperaran l'alcaldia amb Conrado Escobar al capdavant.

Cantàbria

A Santander, l'alcaldessa del PP, Gema Igual, ha tornat a revalidar el seu govern després de recollir una majoria absoluta amb 14 regidors.

Catalunya

A Barcelona tot està obert amb les candidatures de Trias (11), PSC (10), BComú (9), ERC (5), PP (4) i Vox (2). Xavier Trias surt amb avantatge per ser alcalde en ser el més votat.

A Tarragona, serà alcalde el socialista Rubén Viñuales (9) en guanyar les eleccions, seguit d'ERC (6), el PP (4), Vox (3) i Junts (3).

A Lleida, serà alcalde el socialista Fèlix de la Rosa en guanyar les eleccions amb (9), seguit d'ERC (5), Junts (5), PP (5) i Vox (2).

A Girona, el candidat de la CUP (8), Lluc Salellas, serà alcalde després de pactar-ho amb Junts (6) i ERC (3) per desbancar el PSC (8), que va ser la llista més votada.

País Valencià

A València, María José Catalá tornarà a recuperar l'alcaldia per als populars (13) amb la majoria relativa.

A Castelló, la popular Begoña Carrasco també arrabassarà l'alcaldia al PSOE després d'aconseguir onze regidors, majoria relativa.

A Alacant, l'alcalde popular Luis Barcala repetirà en el càrrec en aconseguir 14 regidors i quedar-se a tan sols un de la majoria absoluta.

País Basc

A Bilbao, l'acord entre PNB (12) i PSE-EE (5) tornarà a donar l'alcaldia a Juan Mari Aburto, del PNB.

A Sant Sebastià, aquest mateix pacte de PNB (9) i PSE-EE (5) permetrà revalidar l'alcaldia a Eneko Goia, també del PNB.

A Vitòria, el candidat socialista Maider Etxebarria (6) serà probablement alcalde amb el suport del PNB (6) i del PP (6) per desbancar Bildu (7), la llista més votada.

Extremadura

A Càceres, el popular Rafael Mateos (11) serà el pròxim alcalde i governarà en minoria sense Vox.

A Badajoz, el candidat del PP, Ignacio Gragera (ex de Ciutadans), revalidarà l'alcaldia amb una majoria absoluta de 14 regidors.

Aragó

A Saragossa, la candidata popular Natalia Chueca (15) serà la propera alcaldessa de la ciutat gràcies a la seva majoria relativa.

A Osca, Lorena Orduna, del PP (12), serà la propera alcaldessa també amb aquesta majoria relativa.

A Terol, la popular Emma Buj repetirà com a alcaldessa en aconseguir una majoria absoluta d'11 regidors.

Canàries

A Santa Cruz de Tenerife, Coalició Canària (9) ocuparà l'alcaldia amb José Manuel Bermúdez després de pactar amb el PP (5), tot i que el PSOE (10) va ser la llista més votada.

A Las Palmas, l'exministra Carolina Darias, del PSOE (12), serà l'alcaldessa amb suport de Nova Canàries (2) i Unidas Sí Podemos (1).

Illes Balears

A Palma, el popular Jaime Martínez (11) serà investit com a alcalde malgrat no assolir un acord amb Vox (6).

Múrcia

A Múrcia, José Ballesta, del PP, serà alcalde amb una majoria absoluta de 15 regidors.

Andalusia

A Sevilla, el candidat del PP, José Luis Sanz (14), serà el nou batlle amb majoria relativa.

A Huelva, PP (13) i Vox (2) han aconseguit un acord d'investidura perquè la popular Pilar Miranda sigui alcaldessa, malgrat que no necessitava els seus vots.

A Cadis, la majoria absoluta de Bruno García (14) permetrà als populars recuperar l'alcaldia.

A Almeria, María del Mar Vázquez, del PP, governarà amb majoria absoluta.

A Còrdova, l'alcalde José María Bellido, del PP, revalidarà el govern gràcies a una majoria absoluta de 15 regidors.

A Granada, la popular Marifrán Carazo es convertirà en alcaldessa amb una majoria absoluta de 15 regidors.

A Jaén, també el popular Pedro Cabrera (11) serà des d'aquest dissabte el proper alcalde de la ciutat després d'un acord amb Jaén Merece Más (3). En aquest municipi, el PSOE (11) va ser la llista més votada.

A Màlaga, el popular Francisco de la Torre revalidarà la seva alcaldia després d'aconseguir una àmplia majoria absoluta de 17 regidors.

Galícia

A Ourense, l'actual alcalde, Gonzalo Pérez Jácome, va ser el més votat (10), si bé encara no està decidit si governarà perquè el PP (7) està intentant un acord amb la resta, PSOE (6) i BNG (4), per desbancar-lo. A més, la Junta Electoral podria endarrerir la constitució de l'ajuntament.

A Lugo, on el PP va guanyar amb 12, la socialista Lara Méndez (8) retindrà l'alcaldia amb el suport del BNG (5).

A Pontevedra, on el PP va guanyar amb 11, repetirà com a alcalde Miguel Anxo Fernández, del BNG (9), en coalició amb el PSOE (5).

A la Corunya, la socialista Inés Rey (11) tornarà a ser alcaldessa després d'un acord amb el BNG (4), malgrat que va guanyar el PP amb 12.