El Partit Popular ha fet valdre la majoria absoluta al Senat per fer el primer pas i accelerar per la via ràpida la reforma del reglament de la cambra alta. L’objectiu de la modificació final és endarrerir al màxim l’aprovació de l’eventual llei d’amnistia, que s'haurà d'aprovar prèviament al Congrés dels Diputats, on hi ha majoria plurinacional, en cas que hi hagi acord entre el PSOE i Junts. El PP ha començat la tramitació de la modificació del reglament que vol culminar el dimarts de la setmana que ve. Després de la presa en consideració, s’haurà de reunir la Comissió de Reglament, obrir un termini d’esmenes i finalment sotmetre’l al ple perquè s’aprovi definitivament, retallant els terminis per tirar-la endavant. L’objectiu del PP és accelerar la modificació per tenir-la llesta abans que es comenci a tramitar una possible amnistia.
🔴 Negociacions per a la investidura de Sánchez, DIRECTE | Última hora dels acords
La proposta del PP pretén donar la potestat a la Mesa, controlada per majoria pels conservadors, per decidir si la tramitació d’una proposició de llei, com la d’amnistia, es pot fer per la via d'urgència o no. En concret, proposa la modificació de l’article 133, a partir del qual la cambra disposa de vint dies naturals per tramitar una iniciativa legislativa de forma urgent que ve del Congrés, cosa que implica retallar significativament els terminis legals i evitar els informes preceptius dels òrgans consultius com el Consell d’Estat o el Consell General del Poder Judicial. En canvi, segons la Constitució, el procediment ordinari estableix un màxim de dos mesos per a la tramitació.
El canvi desitjat pel PP implica afegir un punt a l’article que determina que la facultat per tramitar una norma per la via urgent depengui de la Mesa: “En les proposicions de llei, la Mesa del Senat podrà decidir l’aplicació del procediment d’urgència quan així ho sol·liciti el govern o el Congrés dels Diputats, o també actuant d’ofici o a proposta d’un grup parlamentari o de vint-i-cinc senadors”.
Al ple, la iniciativa del PP l’ha defensada el senador Eloy Suárez, que ha dit que l’"ús i abús" de les proposicions de llei per la via d’urgència representa un “menyspreu” cap al Senat. “La reforma té l’objectiu d’augmentar les potestats del Senat per una raó d’interès general, que és l’exercici ponderat i meditat de la funció legislativa”. Suárez ha afirmat que les proposicions de llei, com la que es vol plantejar per desplegar l’amnistia, s’impulsen per “tapar la inconsistència de les normes jurídiques plantejades pel govern”, a la vegada que ha destacat que la reforma aportarà “reflexió i rigor”.
Per part d’Esquerra, Josep Maria Reniu ha denunciat que es tracta d’una “reforma ad hoc que atén objectius polítics amb un simple interès espuri”. “Un menyspreu absolut a la norma procedimental d’aquesta casa: una proposta de reforma del Reglament del Senat lícita, només faltaria, però saltant-se alegrement el mateix procediment que estableix el Reglament”, ha afirmat en referència a la tramitació pel procediment d’urgència. Per part de Junts, el senador Josep Lluís Cleries ha qualificat la maniobra del PP de “clar exemple de filibusterisme polític” perquè, segons el seu punt de vista, “s'està promovent l’obstruccionisme parlamentari endarrerint la tramitació d’una iniciativa legítima i democrática”, en al·lusió a l’amnistia, a la que ha defensat afirmant que ha de servir “no per perdonar”, sinó “per reparar la injustícia que s’ha perpetrat contra l’independentisme català pacífic des de les faccions més reaccionàries de l’Estat”.
En paral·lel, el PSOE, ERC, Bildu, Junts, PNB i Sumar han intentat sense èxit aturar la reforma, que han qualificat d’"inconstitucional", sol·licitant a la Mesa que es reconsideri aquest plantejament i censurant l’agilitat en els tràmits que han emprat els conservadors. La Mesa del PP ha rebutjat l’escrit. De fet, el PP ha incorporat un apartat a la reforma a partir de la qual obliguen el president del govern central o els ministres a comparèixer al Senat quan ho sol·licitin els grups parlamentaris. Això després que alguns ministres rebutgessin comparèixer al ple aquest dimarts al·legant que l’obligació no estava recollida al reglament de la cambra alta. Tampoc han sortit les dues propostes alternatives de Vox i la d’Izquierdas por la Independencia.
Després de la presa en consideració, el dilluns 13 de novembre es reunirà la comissió del Reglament per debatre les esmenes que hagin presentat els grups parlamentaris i el dimarts 14 està previst que s’aprovi definitivament al ple. D’aquesta manera el Senat podrà dilatar l’entrada en vigor de la potencial llei convertint el procediment d’urgència en ordinari. Amb el nou reglament el període de tramitació d’una norma per la via d’urgència passaria de 20 dies a dos mesos.