El Partit Popular posa sal a la ferida oberta entre el govern espanyol i ERC pel nou finançament de Catalunya. I, veient la possibilitat de ferir el PSOE, els populars s’alineen amb els republicans i consideren que María Jesús Montero va mentir quan va dir que el pacte entre el PSC i ERC no és “ni un concert econòmic ni una reforma a l’ús del sistema de finançament”. “Va negar l’evidència i va negar el que tots podem llegir perquè està escrit i signat”, ha esgrimit aquest matí Cuca Gamarra, que ha acusat la vicepresidenta primera del govern espanyol de “dir que el que tots podem llegir és fals” i “dir que el que tots podem escoltar és mentida”. “Juguen a la cerimònia de la confusió davant del que és l’espoli dels espanyols entregant la clau de la caixa als independentistes perquè ells puguin seguir en el seu projecte d’independència des de la independència fiscal”, ha reblat la secretària general del PP.

📝 El govern espanyol “complirà” l’acord amb ERC, però insisteix que “no és un concert com el basc”

 

 

Cuca Gamarra augura que, en aquest cas, el desenllaç serà el mateix que amb la llei d’amnistia: “Utilitzen l’engany i la mentida pensant que els espanyols som ximples o no tenim memòria per saber que, igual que van entregar l’amnistia, han entregat el finançament i la clau de la caixa”. A més, ha retret al PSC que “no hagi volgut sotmetre l’acord a la seva militància” i ha subratllat que el fet que “el PSOE no vulgui reconèixer el que ha signat no significa que no ho hagi signat”.

Deu creure que els espanyols som ximples”, ha proclamat Gamarra en una atenció als mitjans de comunicació des de Bilbao. El PP sosté que el govern espanyol i el PSOE estan intentant negar l’acord amb ERC davant del “rebuig social”, també de “els seus propis votants”, cap al “finançament privilegiat” i la “independència fiscal”. “Si alguna cosa no té ja credibilitat en aquest país són les mentides del sanchismo”, ha afegit.

“ERC va demostrar que María Jesús Montero està mentint”

En les seves declaracions, Cuca Gamarra ha posat èmfasi en l’amenaça que va fer ahir ERC de tombar els pressupostos de l’Estat “si els socialistes incompleixen la seva paraula amb el finançament singular o altres mesures incloses dins de l’acord”. “Sap perfectament què és el que es va firmar: el concert econòmic, encara que no el vulgui anomenar així”, van defensar els republicans en un comunicat. Ara, el PP aprofita aquest pronunciament per avalar les seves crítiques a la Moncloa: “Han posat la ministra davant del mirall de la mentida i han demostrat que estan mentint com han mentit en tantes ocasions”. “El que va fer ahir ERC és dir «No neguin vostès el que s’han compromès a fe i recordar a Sánchez que «O compleix el que ha signat, i ha firmat la independència fiscal de Catalunya, o el farem caure»”, ha conclòs Cuca Gamarra.

El PP demanarà explicacions a Montero al Senat

Just aquest dijous, el PP ha registrat una sol·licitud de compareixença de María Jesús Montero a la Comissió d'Hisenda del Senat perquè informi “detalladament” sobre l'acord entre el PSC i ERC donada la “gravetat” del pacte i davant les “contradiccions en les declaracions prèvies de la ministra”. Els populars volen que “expliqui les implicacions d'aquest pacte i aclareixi si suposa una concessió de sobirania fiscal a Catalunya”. El PP té majoria absoluta a la cambra alta, així que es dona per fet que Montero hi haurà d'acudir. La portaveu del PP al Senat, Alicia García, ha considerat que és “​​una mentida i una ocurrència més de Montero per sortir del pas” i s'ha preguntat irònicament si les últimes declaracions de la vicepresidenta són un “nou canvi d'opinió”, un “ocultament interessat” o un “capítol més de la telenovel·la Sánchez, tot per seguir al poder”. “Poden dir-li com vulguin, però és un plantejament que respon clarament a la filosofia de la quota basca”, ha afegit.

El govern espanyol “complirà” l’acord amb ERC, però insisteix que “no és un concert com el basc”

L’endemà del terratrèmol polític, el govern espanyol torna a ressaltar que “complirà” l’acord amb ERC, però ratifica que en cap cas no és un “concert econòmic com el basc”. Fonts de l’entorn de María Jesús Montero apunten a ElNacional.cat que el Ministeri d’Hisenda està en la posició que “ha defensat sempre” i subratllen que la vicepresidenta primera del govern espanyol “avala l’acord” i “el fa seu”. Ara bé, deixen clar que el que s’ha pactat amb ERC “és evident que no és un concert com el basc, que és el que la gent té al cap”. Això sí, posen en relleu que l’acord és “molt potent” i suposa un “canvi de paradigma”. Des de la Moncloa, el missatge va en una direcció semblant: insisteixen que el compromís és “complir” el que s’ha acordat amb ERC, defugen del “debat nominal” i emmarquen el pacte en un “nou model de finançament” que permet “avançar en l’autogovern de Catalunya”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!