Batalla dialèctica entre el PP i el PSOE el dia abans del ple d'investidura d'Alberto Núñez Feijóo, una investidura que es preveu condemnada al fracàs si no hi ha cap sorpresa majúscula ni cap cas de transfuguisme entre els diputats del PSOE. Precisament el transfuguisme és el concepte que ha centrat l'atenció durant els darrers dies. Si aquesta setmana el PSOE acusava Feijóo de promoure'l, ara el PP, en paraules de Cuca Gamarra, ha donat una volta al concepte i ha acusat Pedro Sánchez de "transfuguisme ideològic" en estar pactant una amnistia amb ERC i Junts. La secretària general del PP ha assegurat aquest dilluns que en el debat d'investidura el líder del seu partit, Alberto Núñez Feijóo, apel·larà a la consciència, no sols del PSOE, sinó dels dirigents de "diferents sensibilitats polítiques" perquè "recapacitin" davant el full de ruta que pretén Sánchez, atès que, segons ha recalcat, no es va presentar a les eleccions incloent l'amnistia en el seu programa. Al seu entendre, "no hi ha més transfuguisme ideològic que aquest".
Després que Sánchez hagi acusat Feijóo de promoure el transfuguisme, Gamarra ha ressaltat que això és "quelcom que ha introduït el Partit Socialista dins d'aquest debat" i ha subratllat que "evidentment no és la política que practica el Partit Popular". "Jo crec que l'exercici més gran de transfuguisme que s'està produint al nostre país en aquests moments l'està protagonitzant Pedro Sánchez. I per què dic això? Perquè no hi ha major transfuguisme que el transfuguisme ideològic que està darrere d'haver-te presentat amb un programa electoral que no recull l'amnistia i estar disposat a pactar un govern assumint una amnistia", ha declarat en una roda de premsa des de la seu del PP. Gamarra ha recordat que en el passat Sánchez va ser investit president "amb menys de 172 escons", que són els que té assegurats ara Feijóo, i ha afegit que ara "no són necessaris més vots" sinó que amb "abstencions de diferents formacions polítiques podria servir" perquè el candidat del PP fos investit president del Govern.
Quant a si el PP té previst promoure més mobilitzacions com la d'aquest diumenge, Gamarra ha subratllat que el PP "no callarà" ni es "resignarà" davant el que està passant. Per això, ha dit que el PP se sumarà "a qualsevol manifestació que pugui haver-hi" per defensar la igualtat dels espanyols, com la del 8 d'octubre a Barcelona convocada per Societat Civil Catalana. "El més important seria que prengués bona nota el secretari general del Partit Socialista del que ahir es va viure a Madrid perquè aquesta mobilització és un missatge directe també a ell", ha manifestat, per a afegir que aquesta mobilització no estava secundada només per votants del Partit Popular sinó que hi havia també electors de partits d'"esquerres".
El PSOE respon al PP després de l'acte a Madrid
La portaveu del PSOE, Pilar Alegría, no ha trigat a reaccionar a l’acte del PP contra l’amnistia d’aquest diumenge. Ha opinat que el partit d’Alberto Núñez Feijóo es comporta l’any 2023 de la mateixa manera que ho feia el 2004, quan tot just José Luis Rodríguez Zapatero entrava a la Moncloa. “Introdueixen les mateixes consignes que fa vint anys”, ha asseverat, a més d’assegurar que mai no s’ha sentit el lema “Espanya es trenca” quan el govern espanyol ha estat capitanejat per un president del PP. "Són els mateixos oradors, tot i que canvien de teloner, i tenen el mateix odi i ganes de dividir", ha dit, i "l'únic que canvia és que falten diversos milers de persones respecte al 2004", ha sentenciat la portaveu socialista.
La també ministra d’Educació ha estat preguntada sobre la qüestió de fons d’aquest acte que va organitzar el PP al bell mig del barri madrileny de Salamanca: l’amnistia. “Crec que cal ser absolutament respectuós amb els terminis”, ha començat dient en referència a haver d’esperar una setmana, un cop fracassi —més que probablement— la investidura d’Alberto Núñez Feijóo com a president del govern espanyol.