El president del grup parlamentari del Partit Popular català al Parlament de Catalunya, Alejandro Fernández, ha advertit que el president de la Generalitat, Salvador Illa, acabarà "prenent el pèl" a la ciutadania amb les promeses sobre l'habitatge que el líder socialista va anunciar aquest dimarts en el marc de política general. A més, ha acusat el president de la Generalitat de "comprar l'agenda de l'extrema esquerra pel que fa a l'economia i l'agenda nacionalista pel que fa al fet identitari". En el marc del debat de política general, el líder dels populars catalans també ha retret a Illa que "s'identifiqui amb el diàleg, la concòrdia i Catalunya" com fa el nacionalisme. "Vostè no és ni el diàleg, ni la concòrdia, ni en exclusiva Catalunya. A veure si copiarà el pitjor de l'esperit del Pacte del Tinell", ha afegit. 

De fet, el diputat del PP acusa Illa de tenir la presència de "gendre ideal", i ha reflexionat sobre el fet que l'experiència el porta a no acabar de refiar-se de la gent així. "Tanta amabilitat em confon", ha dit Fernández, que ha recordat que "a la vida s'ha d'escollir". "Catalunya continua sent una ciutadania europea desenvolupada, però no pot aguantar molt més aquestes polítiques", ha dit el líder del PP català, fent referència als "impostos elevats" de la Generalitat. Fernández, que continua la seva intervenció en castellà, ha reivindicat el seu partit com una alternativa al Govern de Salvador Illa. 

Pel que fa a la crisi de la llengua catalana i davant la petició d'Illa de demanar-li "coratge polític" en la defensa de la llengua, Fernández ha deixat clar que el PP mai donarà suport a un pacte lingüístic que aposta pel projecte “fracassat” de la immersió i per multes. En aquest sentit, ha augurat que "l'ús del català cada vegada baixarà més" perquè, segons ha dit, es basa en la sanció. "Mentre no canviïn això i no pensin de manera creativa, el català tindrà un futur difícil", ha conclòs.

La rèplica de Salvador Illa en defensa del català

Durant el seu torn de rèplica, el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha volgut contraposar el model del seu Govern monocolor del PSC al del Partit Popular, que ha definit de "tallar i retallar". "El seu model és tallar llaços entre Catalunya i Espanya i retallar serveis públics. El nostre és reforçar la convivència i blindar l'estat del benestar", ha dit Illa, que també ha assegurat que els populars el que defensen és "el campi qui pugui i la bombolla immobiliària". D'altra banda, Illa ha reclamat "coratge polític" a Fernández en la defensa de l'ús del català. El president ha subratllat que voler que el català sigui una eina de cohesió "no trenca res i no va en contra de ningú" i per això ha demanat al líder del PP català un “esforç”. A més, Illa ha recordat que, previsiblement, d'aquí a uns mesos, a la Mesa del Parlament Europeu s'hi votarà sobre l'ús del català, l'euskera i el gallec a l'Eurocambra i ha reclamat a Fernández que treballi perquè el seu grup hi voti a favor.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!