El Partit Popular ha comunicat aquest dilluns que ajornarà la votació al Senat de la reforma legal que podria rebaixar les condemnes de fins a 44 etarres, segons l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT). Aquest ajornament no servirà per paralitzar-ne l'aprovació definitiva, i per això han exigit al Govern espanyol que retiri aquest projecte de llei en ser l'únic amb capacitat per vetar-lo actualment.

Concretament, els populars retiraran aquesta modificació legal de l'ordre del dia del Ple d'aquest dimarts, quan el termini màxim per tramitar-la és el 14 d'octubre. Tot i que s'endarrereixi la seva inclusió a la sessió plenària, això només dilatarà la seva aprovació. A més, independentment del resultat de la votació, la modificació legal s'aprovarà definitivament i es publicarà en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) a pesar que el PP voti en contra al Senat, ja que en la seva tramitació en la cambra alta no s'ha inclòs cap veto ni cap esmena.

En aquest context, el PP exigeix al Govern que utilitzi la seva potestat per a retirar aquesta reforma legal, i deixa "a les seves mans la responsabilitat de deixar sense efecte aquesta decisió": "Si el Govern no retira aquest text, buscarem qualsevol alternativa jurídica o parlamentària que pugui blindar a aquest país de la indecència que suposaria rebaixar condemnes a terroristes d'ETA a través d'ardits parlamentaris. El PSOE és l'únic partit amb capacitat per a parar aquest despropòsit" diuen els populars en un comunicat.

Amb tot, el president dels populars, Alberto Núñez Feijóo, s'ha reunit aquest dilluns amb la presidenta de l'AVT per a "disculpar-se personalment per l'ocorregut i compartir el rebuig a qualsevol martingala parlamentària que impliqui abaratir les condemnes a terroristes".

S'aprovarà passi el que passi

Tot i que el PP ha anunciat que hi votarà en contra i té majoria absoluta al Senat, en decidir no incloure ni vetos ni esmenes a aquest projecte de llei que ve de la Unió Europea, per molts que ara els populars rebutgin el text que ve del Congrés, els precedents estableixen que la norma es publicarà al BOE.

Aquesta reforma legal modifica una llei sobre intercanvi d'informació d'antecedents penals amb la qual, segons l'AVT, fins a 44 membres d'ETA podrien descomptar la condemna que ja han complert a França i fins a set etarres podrien ser excarcerats en els pròxims mesos, entre els quals es trobarien 'Txapote' i 'Kantauri'.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!