El Partit Popular sap treure partit de les veus socialistes discordants amb la direcció del PSOE. A Gènova utilitzen totes les armes al seu abast per fer oposició al govern espanyol i a Pedro Sánchez i saben que un ariet que els dona punts és afegir-se a les crítiques que arriben des de les mateixes files socialistes. I això ha passat aquesta vegada amb Josep Borrell, Alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, que ahir va dir en una entrevista a El País que el pacte entre el PSC i ERC per treure Catalunya del sistema comú de finançament autonòmic “assumeix post mortem el relat del procés”. “No podem estar més d’acord amb el que ha dit perquè ha endevinat la tecla”, ha contestat aquest matí la vicesecretària d’Igualtat, Conciliació i Polítiques Socials del PP, Ana Alós.

 

Preguntada per aquesta qüestió en una roda de premsa a la seu del partit, ha sostingut que tant Pedro Sánchez com Salvador Illa “han assumit directament el procés independentista” i s’han erigit en els “nous líders” del procés, que “ha tornat a renéixer”, ja que “han comprat el discurs i el negoci independentista”. “Aquest procés que han assumit com a propi no l’ha pogut explicar millor ningú com ho ha fet Borrell, els hauria de fer pensar molt quan el mateix Borrell està reconeixent aquesta situació que és inadmissible”, ha reblat.

En l’entrevista a El País, Josep Borrell criticava que l’aliança entre el PSC i ERC a canvi de la investidura de Salvador Illa és un “salt cap a la sobirania fiscal de Catalunya” i “assumeix post mortem el relat del procés i un canvi de paradigma en el sistema de finançament” i reprovava que es facin “canvis estructurals del model d’Estat en funció de les conjuntures electorals”. Això sí, reconeixia que els indults i la llei d’amnistia han tingut un “efecte pacificador molt positiu a Catalunya” que farà que “una part important de la societat catalana” no vulgui “tornar a seguir els flautistes d’Hamelín que els van assegurar que la Unió Europea reconeixeria una independència unilateral”.

Feijóo reunirà els presidents autonòmics del PP el 6 de setembre

El primer front que impulsarà el PP per oposar-se al pacte entre el PSC i ERC serà una cimera del líder del partit, Alberto Núñez Feijóo, amb els tretze presidents autonòmics populars (d’onze comunitats i de les dues ciutats autònomes). La voluntat de Gènova, segons apunten fonts de la direcció, és aixecar un “front comú” i estudiar els “mecanismes constitucionals i estatutaris que hi ha per frenar” la reforma del finançament de Catalunya. “Hem de fer el que estigui al nostre abast”, insisteixen les mateixes veus, que argumenten que una reforma d’aquesta envergadura no es pot fer de manera “unilateral”. El PP reclama “treballar de manera multilateral” tenint en compte, per exemple, criteris de dispersió, envelliment o despoblació. A més, exigeix que es convoqui un Consell de Política Fiscal i Financera per fer partícips del debat a les comunitats autònomes que no estan governades pel PP.

En concret, els presidents autonòmics del PP que assistiran a la cita amb Feijóo seran Isabel Díaz Ayuso (Madrid), Juanma Moreno (Andalusia), Carlos Mazón (País Valencià), Fernado López Miras (Múrcia), Alfonso Fernández Mañueco (Castella i Lleó), Jorge Azcón (Aragó), Alfonso Rueda (Galícia), Marga Prohens (Illes Balears), María Guardiola (Extremadura), Gonzalo Capellán (La Rioja), María José Sáenz de Buruaga (Cantàbria), Juan Jesús Vivas (Ceuta) i Juan José Imbroda (Melilla).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!