L'Estatut de Gernika no s'actualitza des de l'any 1979 i és per això que els bascos porten més d'un any debatent un nou redactat. El Partit Nacionalista Basc (PNV) volia tancar un acord bilateral amb els socialistes per la investidura de Sánchez amb la finalitat d'accelerar l'aprovació del seu Estatut però les coses cada vegada es compliquen més. Les discussions sobre el concepte d'autodeterminació i nació són els punts calents. El Partit Popular ja ha amenaçat en un debat radiofònic a Radio Euskadi que presentarà un recurs previ d'inconstitucionalitat, és a dir, abans fins i tot que s'arribi a votar. Però van més enllà, i també consideren que el de Gernika, l'actual, "és inconstitucional".
Des del PNV lamenten que els populars vulguin recórrer un text que està recolzat pel Parlament basc i, en el seu moment, també pel Congrés dels Diputats i titllen el PP d'antidemocràtics. Bildu defineix les intencions de la dreta espanyola de voler "mutilar" l'Estatut i Podemos de "xantatge previ" anunciant aquest recurs. Per la seva banda, els socialistes amb el PSE es desmarquen de la polèmica i es limiten a recordar que les reformes que se'n derivin s'haurà de veure si són "viables i legals".
El president del PNV Andoni Ortuzar recorda que no cal canviar la Constitució perquè el dret a decidir estigui recollit a l'Estatut que proposen. I Anton Damborenea (PP) li respon que "una minoria no modificarà la Constitució que afecta a tothom".
Com cada vegada que s'obre el debat, el teló de fons és Catalunya. El darrer estatut del 2006 va ser escapçat pel Tribunal Constitucional i, en aquesta línia, Iker Casanova (Bildu) avisa que Espanya "tindrà un problema democràtic amb la societat basca, com el que està tenint amb Catalunya" si l'Estatut acaba patint "qualsevol censura".