“Treballar en el control i l’ordenació de fluxos i en la protecció de les nostres fronteres, utilitzant els recursos adequats i necessaris i els mecanismes nacionals i europeus, és una necessitat de primer ordre”. El Partit Popular ha presentat aquest dimarts el seu pla migratori per fer front al que consideren que és un “descontrol dels fluxos migratoris que no té precedents a Espanya” que s’ha produït davant de “l’absència de política migratòria del govern espanyol”. En aquest escenari, els populars han presentat al Congrés dels Diputats una proposició no de llei (una iniciativa de caràcter polític i no vinculant) que recull tretze accions que reclamen que impulsi la Moncloa. Entre elles, per exemple, el PP advoca per “millorar el control i protecció de les fronteres espanyoles”, especialment a les Canàries, Ceuta i Melilla, “dotant dels recursos necessaris” les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat i “incrementant el nombre d’agents encarregats de la seva custòdia perquè puguin realitzar les seves funcions en condicions de seguretat i amb garanties”.
A més, el PP demana “dotar de més mitjans humans i materials la Comissaria General d’Estrangeria i Fronteres” de la policia espanyola i declarar “l’emergència migratòria” a tot Espanya perquè “existeix, és real i les dades ho avalen” i “si no se li posa fre, es pot carregar els serveis de protecció a la infantesa”, segons ha esgrimit Ana Alós, vicesecretària d’Igualtat, Conciliació i Polítiques Socials del partit. El PP també vol sol·licitar a la UE “l’activació dels mecanismes existents” per ajudar els estats membres que “pateixen de manera massiva l’entrada de fluxos migratoris”. Al capítol de recursos, els populars sostenen que cal millorar la dotació als Serveis Marítims i Aeris de la Guàrdia Civil, “incloent-hi drons”, resoldre les “deficiències que existeixen actualment” als equips del Servei Integral de Vigilància Exterior i als mitjans tècnics instal·lats a les fronteres terrestres i la tanca perimetral de les ciutats de Ceuta i Melilla. El PP acusa el govern espanyol d’estar “afavorint” les “vies no habilitades d’arribades a Espanya”, que “posen en risc la vida de les persones que migren i alimenten les màfies que trafiquen amb éssers humans”.
Des de Gènova, recorden que el 2023 van arribar 56.000 immigrants irregulars a Espanya i fins al 15 d’agost el 2024 ho han fet 31.000 persones. “Es posa de manifest la intensitat que estan adquirint els fluxos migratoris irregulars a la frontera sud del nostre país”, assenyala el PP en el text de la PNL, que pretén “compaginar l’obligatori i necessari control i protecció de les fronteres terrestres i marítimes” i el “respecte als Drets Humans i l’atenció i inclusió de les persones migrants que arriben i volen desenvolupar el seu projecte de vida amb totes les garanties”. Previsiblement, aquesta iniciativa es debatrà el setembre al ple del Congrés i el PP necessitarà el suport de Vox i d’un altre grup parlamentari perquè s’aprovi. Els populars podrien decidir, com és habitual, sotmetre a votació cada punt per separat per intentar maximitzar les seves victòries parlamentàries.
El PP continua lluny d’avalar la reforma de la Llei d’Estrangeria: “Si volen un decret, que incorporin el que estem plantejant”
L’anunci d’aquesta iniciativa l’ha fet Ana Alós, vicesecretària d’Igualtat, Conciliació i Polítiques Socials del PP. En una roda de premsa a la seu del carrer Génova, també ha allunyat la possibilitat que el PP permeti que es convalidi un possible reial decret llei que reformi la Llei d’Estrangeria que va descarrilar el juliol pel vot en contra del PP, Vox i Junts. “L’únic que plantejava era que el govern espanyol agafava als menors de les Canàries i els repartia entre les diferents comunitats autònomes, allà acabaven les seves obligacions. Per això, estem en contra d’aquesta modificació legal, perquè la feia impossible si no anava amb la dotació de recursos necessaris i amb alguna de les mesures que nosaltres vam plantejar”, ha defensat Alós.
La dirigent popular ha reconegut que, més enllà d’una reunió al Congrés entre el govern espanyol i el PP, les comunicacions entre ells s’han produït a través de missatges de WhatsApp amb “documents clars i exigències molt raonables” per part seva. De moment, els populars expressen la seva “desconfiança” que les seves demandes es puguin afegir mitjançant esmenes si el reial decret llei es tramita com a projecte de llei i ho deixen clar a la Moncloa: “Si vol aprovar un reial llei decret, que incorpori el que estem plantejant, serà molt més fàcil que el puguem convalidar”.
Més recursos per a les comunitats autònomes i per a les oficines d’asil
Més reivindicacions. El PP demana al govern espanyol “habilitar i posar a disposició” de les comunitats autònomes les infraestructures que l’Estat té “en desús i tancades”, juntament amb els “recursos necessaris per a la seva adequació”, amb l’objectiu que puguin “allotjar i atendre els immigrants que arribin per vies irregulars a Espanya”, fins que es resolgui la seva situació administrativa, o quan sigui necessari com a “residència temporal” dels agents de la policia espanyola o la Guàrdia Civil. Gènova també reclama “dotar d’un fons de contingència suficient” per finançar l’atenció als menors estrangers no acompanyats que arribin a Espanya i estiguin acollits per les comunitats autònomes, de manera que “doti de recursos des de la seva acollida fins a la seva emancipació”. Fonts populars retreuen que, amb el protocol vigent, el govern espanyol només es fa càrrec de les despeses del primer any d’acollida.
A més, el PP vol que s’augmenti el personal administratiu per a la tramitació dels expedients a les oficines d’asil per “agilitzar els procediments de sol·licitud d’informació a consolats i ambaixades d’origen” i per tramitar els expedients de devolució. I reclama un “model efectiu de migració vinculat al mercat de treball” habilitant “més mitjans tècnics i humans a disposició de les oficines d’estrangeria perquè deixin d’estar en precari”.
Desplegar Frontex, revisar els acords de cooperació i lluitar contra les màfies
Més enllà de les accions que el PP vol que dugui a terme el govern espanyol, els populars també miren cap a fora. Volen que la Moncloa sol·liciti a les autoritats europees el “desplegament” de Frontex (l’Agència Europea de la Guàrdia de Fronteres i Costes) i de l’Agència Europea d’Asil. L’objectiu és que ajudin la policia espanyola i la Guàrdia Civil en la “vigilància de les costes”, posant èmfasi en la “perillosa ruta atlàntica de la immigració irregular cap a les Canàries”. Així mateix, demanen que es revisin i millorin els acords de cooperació amb tercers països, especialment amb el Marroc, el Senegal i Mauritània, per a la “col·laboració en el control dels fluxos migratoris irregulars amb la garantia de resposta d’aquests en l’execució dels expedients de devolució”.
Finalment, consideren que la policia espanyola i la Guàrdia Civil haurien de desplegar-se als països d’origen, “respectant la sobirania nacional de cada país”, per “col·laborar i cooperar amb les autoritats locals en la desarticulació de les màfies i organitzacions de tràfic d’immigrants”. El PP considera que és cabdal “articular, de la manera més eficaç, la lluita contra les organitzacions criminals que trafiquen amb éssers humans”.