El Partit Popular tira endavant la creació d'una comissió d'investigació sobre el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) amb els vots de Junts i Vox. L'auditoria, aprovada aquest dimecres al ple, se centra en el paper del president de la institució, José Félix Tezanos, i s'estima que es constitueixi i comenci a funcionar després de l'estiu. Serà llavors, ja en el nou curs parlamentari, quan s'iniciaran les compareixences d'experts independents i els requeriments de documentació. La proposta, en canvi, no ha comptat amb els vots d'Esquerra Republicana, EH Bildu i el BNG, que s'han decantat per l'abstenció; el PNV i Sumar hi han votat en contra.

Un CIS amb "objectius partidistes"

El diputat dels populars Alejo Joaquín Miranda ha estat l'encarregat de defensar la iniciativa al Senat. En la seva argumentació, ha explicat que la comissió d'investigació se centrarà a analitzar "les desviacions i el biaix de les enquestes", així com els "objectius partidistes" que s'amaguen darrere la gestió de Tezanos.

"Investigarem a fons per estudiar els mecanismes de manipulació utilitzats, per identificar els seus responsables i per establir mesures per prevenir aquests abusos en un futur, perquè només així podrem reconstruir la confiança en el CIS, el seu prestigi i garantir la seva objectivitat i la seva transparència", ha assenyalat Miranda durant la intervenció. 

"Volem alliberar el CIS del deure d'obediència a Pedro Sánchez"

El popular ha assegurat que l'objectiu de la investigació que es durà a terme és recuperar el prestigi del Centre d'Investigacions Sociològiques i no "posar en dubte" Tezanos, "perquè ja està prou en dubte". El fons de la qüestió és, afirma Miranda, "alliberar el CIS del deure d'obediència a Pedro Sánchez", carregant contra el líder socialista i tot l'executiu. 

Junts: "Sempre és bo investigar on hi ha dubtes"

Per la seva banda, el portaveu de Junts per Catalunya al Senat, Josep Lluís Cleries, ha justificat el vot de la formació dient que "sempre és bo investigar on hi ha dubtes". A parer seu, la feina de Tezanos, especialment la basada en l'anàlisi política, "és absolutament tendenciosa, i això ja ho vam viure en legislatures passades", ha alertat Cleries. 

El PSOE defensa amb dents i ungles Tezanos

Al seu torn, el senador socialista José Javier Izquierdo ha defensat amb dents i ungles la tasca de Tezanos al capdavant de la institució i ha denunciat que "està sent víctima d'un intent seriós de lapidació". En aquest sentit, ha assenyalat que l'única raó dels populars per criticar-lo és que "estan a l'oposició com va predir el CIS"

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!