La majoria de les enquestes sobre les eleccions generals auguren una victòria del Partit Popular (PP), més o menys folgada. La darrera enquesta de Key Data per a Público, segueix aquesta tendència: mostrant un PP disparat i amb cap rival directe per aconseguir el govern espanyol. Els populars, sota el lideratge d'Alberto Núñez Feijóo, passarien de 89 diputats a 135. Tanmateix, aquesta victòria no és com la de fa dècades, on arrasar implicava tenir majoria absoluta. L'època de les grans majories queda molt enrere i, malgrat els bons resultats de Feijóo, aquests no són suficients per arribar a la Moncloa pel seu propi peu. En l'espai de la dreta espanyola només li quedaria pactar amb l'extrema dreta. 

🗳️ Eleccions a Espanya 2023: quan i on hi ha municipals, autonòmiques i generals aquest any

Feijóo hauria de picar a la porta de Vox, una estratègia a la qual no han fet fàstics en algunes comunitats autònomes. Així doncs, comptant amb la formació de Santiago Abascal superarien la barrera dels 176 diputats per la majoria absolut. Uns bons resultats fins i tot amb la punxada de Vox, que passaria dels 52 escons actuals a 46. En els darrers sondejos es mostra que la formació d'extrema dreta podria haver tocat sostre. 

Sensenquesta generals publico hemiscicle

Font: Público

L'esquerra espanyola: Sumar es col·loca en quarta posició i el PSOE es debilita

A l'esquerra espanyola, la plataforma Sumar de Yolanda Díaz i la seva falta d'acord amb Unidas Podemos és la novetat. Després que Díaz presentés el seu projecte, aquest ja s'ha començat a colar en els sondejos. En aquest cas, l'enquesta augura que Sumar aconseguiria 24 diputats, quedant per darrere de Vox. Per la seva banda Unidas Podemos passarien dels 35 escons a 9. És a dir, a línies generals, anar per separat no està beneficiant a cap de les dues formacions, segons aquesta enquesta.

📆 Quan són les eleccions generals del 2023 a Espanya?: possibles dates

Pel que fa al PSOE, tornen els mals pronòstics. Feia setmanes que, si bé no se'l mostrava com a guanyador, el partit socialista superava la barrera dels 100 escons. En aquesta ocasió no seria així i passarien de 120 escons a 95. Seria una gran galleda d'aigua freda, ja que ni amb Sumar i Unidas Podemos repetirien el nombre de diputats que té la coalició de govern actual. De manera que, davant de l'aclaparadora victòria de la dreta espanyola, l'esquerra té molt poc marge per actuar. 

Pel que fa a les formacions catalanes, Esquerra Republicana perdria un representant i es quedaria amb 12 diputats. Mentre que Junts per Catalunya i la CUP repetiria resultats amb 8 i 2 diputats, respectivament.