La Mesa del Senat, controlada pel PP gràcies a la seva majoria absoluta en aquesta cambra, ha admès a tràmit aquest dimarts l’escrit per impulsar un xoc institucional amb el Congrés dels Diputats, arran de l’amnistia. L’argument dels populars és que la norma que ha de reparar la persecució judicial a independentistes és una reforma encoberta de la Constitució. Així, la Mesa del Senat ha engegat amb l’acceptació a tràmit d’aquest escrit un conflicte institucional amb el Congrés per tal que la cambra baixa retiri la llei d’amnistia. Es tracta, tot plegat, d’un mecanisme que pot acabar al Tribunal Constitucional i que no paralitza la tramitació de la llei al Senat. És pur foc d’encenalls per part de la formació d’Alberto Núñez Feijóo.
Concretament, la Mesa ha pactat incorporar pel Ple del dimecres 10 d’abril el xoc institucional en l’ordre del dia. La majoria absoluta del PP requerirà llavors a Francina Amengol, presidenta del Congrés, que es pronunciï sobre la petició del Senat d’aturar el procés. La cambra baixa tindrà llavors un mes per respondre. Fonts de la direcció del grup parlamentari del PP al Senat apunten que encara és massa d’hora per saber quins moviments farà el partit respecte a presentar un recurs davant del Tribunal Constitucional.
La Mesa d’aquesta cambra s’ha reunit uns minuts més tard que en aquesta mateixa institució també es reunís la ponència de la Comissió de Comunitats Autònomes, per tal d’elevar un text contrari a la llei. De fet, el pròxim dilluns se celebrarà al Senat el Ple d’aquesta comissió, amb l’objectiu de tenir sobre la taula l’enèsim text del PP contrari a una norma pactada entre Pedro Sánchez i l’independentisme. L’informe haurà d’estar enllestit el dijous d’aquesta mateixa setmana.
El PP va decidir activar aquest mecanisme innocu de conflicte institucional amb el Congrés fa un parell de setmanes, l’endemà que transcendís un informe dels lletrats del Senat molt crític amb l’amnistia i amb la seva tramitació a la cambra baixa. Aquell informe incloïa una mena de manual d’instruccions indicant el camí a seguir pas a pas per plantejar el conflicte entre òrgans constitucionals.
Es tracta d’un mecanisme que està regulat a la Llei del Tribunal Constitucional i que està previst pels casos en els quals el Congrés, el Senat o el Consell General del Poder Judicial adoptin decisions “assumint atribucions que la Constitució” atribueix als altres. Fonts del PP al Senat apunten que aquesta possibilitat sobrevolava Gènova des de feia dies, però reconeixen que el pronunciament dels lletrats va desencadenar-ho tot plegat.
Un “soroll” que no aconsegueix aturar l’amnistia
Tot plegat, el foc d’encenalls del PP amb l’amnistia al Senat és només “soroll”, tal com apuntava la senadora d’ERC Sara Bailac en una entrevista a ElNacional.cat el passat cap de setmana. No aconseguirà en cap cas aturar ni dilatar el procés d’aprovació de la norma que ha de reparar la persecució judicial a independentistes.