Més llenya al foc. Entre el PP i Pedro Sánchez i entre el PP de Madrid i Gènova. Mentre Alberto Núñez Feijóo fa mesos que amenaça Pedro Sánchez de citar-lo a la comissió d’investigació del Senat perquè doni explicacions pel cas Koldo, Isabel Díaz Ayuso l’avança a tota velocitat i ha inclòs el nom del president del govern espanyol entre les peticions de compareixença de la comissió d’investigació que ha impulsat el PP madrileny a l’Assemblea de Madrid. La voluntat és estudiar el suposat tracte de favor de Begoña Gómez a la Universitat Complutense. Els populars madrilenys també van més enllà de la voluntat expressada fins ara per la direcció del PP espanyol, contrària a interrogar Begoña Gómez, i volen que la dona de Sánchez doni explicacions personalment per aquesta qüestió. I hi posen una primera data: el 13 de novembre, quan també volen que comparegui Joaquín Goyache, el rector de la Complutense. Aquest anunci arriba l’endemà que Isabel Díaz Ayuso plantés Pedro Sánchez i es negués a assistir a la Moncloa per reunir-se amb el president espanyol.
Pedro Sánchez i Begoña Gómez estaran obligats a comparèixer? El Codi Penal estableix que qui no comparegui a una comissió d’investigació del Congrés, del Senat o d’un parlament autonòmic serà castigat pel delicte de desobediència. Tanmateix, els darrers anys, al Parlament de Catalunya s’han succeït els casos de compareixents que no han respost a la cita i no han tingut conseqüències penals. Per exemple, la Fiscalia va arxivar el juliol del 2023 la denúncia del Parlament per les incompareixences, entre altres, de Mariano Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría o Enric Millo pel cas Pegasus.
Qui més voldrà citar el PP? El llistat dels populars madrilenys, que inclou 55 noms, se centra especialment en càrrecs de la Complutense, on Begoña Gómez tenia la seva càtedra. En aquest sentit, inclou la secretària general de la universitat, Raquel Aguilera Izquierdo, el degà de la Facultat de Ciències de la Informació, Jorge Clemente, l’exrector Carlos Andradas o l’exvicerector de Relacions Institucionals i Cooperació Juan Carlos Doadrio. Així mateix, el PP vol interrogar l’empresari Juan Carlos Barrabés: la seva empresa va ser col·laboradora de la càtedra de Gómez i està sent investigat pel jutge Juan Carlos Peinado en el cas que té com a objecte Begoña Gómez.
Què pretén el PP d’Ayuso? L’Assemblea de Madrid va aprovar fa unes setmanes la comissió d’investigació sobre “programes de càtedres i postgraus de la Universitat Complutense de Madrid i empreses finançadores”. En concret, l’objecte de la comissió és investigar, i si escau, “determinar les responsabilitats polítiques que hi hagués per les presumptes irregularitats i el tracte de favor en el funcionament dels programes de càtedres i postgraus” de la Universitat Complutense de Madrid, així com “altres possibles casos relacionats amb el presumpte tracte de favor a empreses que finançaven aquests programes en algunes universitats públiques de Madrid i els centres adscrits”.
Ayuso i Gènova, enfrontats sobre si citar Begoña Gómez
Isabel Díaz Ayuso va justificar fa uns dies la voluntat de fer comparèixer Begoña Gómez com una eina per respondre al “dany reputacional tremend” que està experimentant la Universitat Complutense. “La universitat pública és excel·lència i no es pot convertir en un lobby que neix a la taula del president del govern i acaba en un centre d’intercanvi de favors entre empreses”, va sostenir. En canvi, Gènova s’ha mostrat en més d’una ocasió molt lluny d’aquests arguments. “Que ningú esperi que el PP citi Begoña Gómez en cap comissió d’investigació”, va esgrimir Borja Sémper a finals d’agost. El portaveu del PP va argumentar que els populars fan oposició al govern espanyol i a Sánchez, que és “qui té responsabilitat política” i a qui demanaran “comptes de per a què s’utilitza la Moncloa” i sobre “quin ha estat el seu paper” en els negocis de la seva dona. “Nosaltres no fem oposició a Begoña Gómez, que donarà compte dels seus negocis i l’ús de la Moncloa davant d’un jutge”, va afegir Sémper. En la mateixa línia, el juny, Alberto Núñez Feijóo va reconèixer que no li agrada “posar la família del president del govern espanyol en una cambra i interrogar-la”, ja que, a parer seu, el “responsable polític” és el president espanyol.
Feijóo, cinc mesos posposant la compareixença de Pedro Sánchez al Senat
El PP de Madrid no desautoritza Gènova només amb la compareixença de Begoña Gómez, sinó que també prem l’acceleració davant l’amenaça mai consumada del PP de convocar Pedro Sánchez al Senat. Va ser a finals de maig quan els populars van confirmar que el president espanyol hauria de comparèixer a la cambra alta per donar explicacions sobre el presumpte conflicte d’interès pels negocis de la seva dona: “Una vegada més, vostè no ha donat explicacions sobre les preguntes ben senzilles, concretament formulades, que li he fet. Com que no m’ha contestat, les haurà de contestar al Senat”, li va etzibar Alberto Núñez Feijóo.
Tanmateix, des d’aquell dia han passat cinc mesos i, malgrat la insistència dels periodistes preguntant per aquesta qüestió, el PP mai s’ha atrevit a fer el pas. Des de Gènova, insisteixen que el convocaran quan sigui més beneficiós per a ells i quan en puguin treure més profit de les seves respostes. L’agost, per exemple, la secretària general del PP, Cuca Gamarra, va reiterar que la compareixença es produirà “més aviat que tard” i quan sigui més “útil” per exigir responsabilitats polítiques al líder socialista per “tapar la corrupció”. Ella, Borja Sémper (portaveu del partit) i Alicia García (portaveu del PP al Senat) han repetit el mateix missatge les últimes setmanes, però el dia encara no ha arribat. I Ayuso passa per davant de Feijóo.