El PP d’Isabel Díaz Ayuso posa fi a la comissió d’investigació de l’Assemblea de Madrid sobre Begoña Gómez arremetent amb duresa contra la dona de Pedro Sánchez. Els populars van impulsar la comissió fa deu mesos i, després de divuit compareixences, han utilitzat la seva majoria absoluta per aprovar el dictamen amb les conclusions. La comissió es va inaugurar amb la compareixença de Begoña Gómez, que es va negar a respondre les preguntes dels diputats. A opinió del PP, al llarg d’aquests mesos, s’ha demostrat amb “claredat meridiana” que la càtedra que ella codirigia en la Complutense va ser creada de manera “anòmala, accelerada i dirigida des del Palau de la Moncloa”, al “marge de les vies reglamentàries” i arran d’una “cadena de decisions polítiques i administratives fora del comú”. “Tot apunta que es va tractar d’una operació dissenyada ad hoc per col·locar Begoña Gómez en una posició acadèmica de prestigi que no li corresponia ni per formació, ni per vinculació laboral amb la universitat, ni per experiència acadèmica”, considera el document, al que ha tingut accés ElNacional.cat.

A instàncies del PP, l’Assemblea de Madrid donarà traslladat a la Fiscalia del dictamen amb les conclusions per si les conductes poguessin ser “constitutives d’il·lícit penal” per “possible maneig deshonest dels fons públics assignats a la presidència del govern espanyol”. A més, enviarà el mateix document al jutge Juan Carlos Peinado per al seu “general coneixement” i perquè, “si escau”, practiqui les diligències oportunes relatives al software, que també està sent investigat. Per exemple, amb el rastreig i seguiment de l’empremta digital de la carpeta compartida, ubicada al servidor de la Complutense, en la qual les empreses tecnològiques col·laboradores van dipositar els lliurables de la Plataforma Tecnològica.

“Una càtedra creada per a un interès personal, una figura sense qualificació col·locada en el centre de la vida acadèmica, recursos públics desviats, normatives vulnerades i silenci des de la presidència del govern espanyol”, insisteix el text. El dictamen considera que Begoña Gómez “ha pogut influir en el rector i altres funcionaris” de la Complutense “prevalent-se de la seva relació personal i conjugal” amb el president del govern espanyol per “aconseguir que es prenguessin determinades decisions que generaven directament o indirectament un benefici econòmic per a ella i per a tercers”. A més, esgrimeix que l’esposa de Pedro Sánchez va utilitzar la Moncloa de “manera intencionada” com a “mètode d’influència o persuasió” a tercers als que els “sol·licitava regals i altres remuneracions”.

Un “ús il·legítim i indegut” i una “desviació” dels recursos públics

Enfocant a la Moncloa, el PP argüeix que la Presidència del govern espanyol “ha posat a disposició de l’activitat professional privada de Begoña Gómez mitjans humans i materials per dur a terme les funcions que tenia assignades per la Complutense” i denuncia que la “utilització d’espais, mitjans materials, seguretat, personal adscrit a la Presidència del govern espanyol” pot ser “constitutiu d’un maneig deshonest del patrimoni públic de l’Estat”. També retreu a Begoña Gómez que la seva “praxi habitual” fos “acudir a contractacions directes gestionant ella mateixa els pressupostos amb les empreses i seleccionant les adjudicatàries”.

D’altra banda, en relació amb la seva assessora personal en la Moncloa, Cristina Álvarez, que també està investigada, el PP critica que “va intervenir, va participar de manera activa i va assistir a reunions i esdeveniments propis de l’activitat particular” que desenvolupava l’esposa del president espanyol “accedint al seu correu corporatiu, interactuant amb els responsables de la institució universitària i amb les empreses finançadores i manipulant informació i documentació pròpia de la Càtedra”. “Tals conductes apunten que s’ha produït un ús il·legítim i indegut dels recursos propis de l’administració pública” amb “finalitats personals”, una “desviació de fons públics a destins diferents dels originals” i una “administració deslleial del patrimoni públic de l’Estat”.

A més, el parlament madrileny insta la Complutense a “millorar considerablement els protocols de transparència i difusió” amb l’objectiu de “garantir la publicitat de la informació pública” amb processos de tramitació “més àgils i eficients”, a “millorar els estudis de viabilitat prèvia” i a “establir criteris més sòlids per avaluar la potencial de demanda i rendibilitat” dels nous màsters. “El prioritari és recuperar el prestigi de la Universitat pública madrilenya i salvaguardar el patrimoni públic de les diferents institucions implicades”, conclou el document.

El software de la càtedra, una “maniobra” que “posa en dubte l’ètica pública”

Les conclusions de la comissió d’investigació també al·ludeixen al programari de la càtedra. Va ser una Plataforma Tecnològica de Mesurament d’Impacte finançat amb fons públics i d’empreses privades. “Es va constituir una empresa amb el mateix nom, les finalitats del qual i activitat coincideixen amb els de la plataforma impulsada des de la universitat i l’administradora única del qual és Begoña Gómez”, assenyala el document. “La coincidència de denominació, funcions i lideratge personal apunta a una apropiació de recursos, coneixement i reputació construïts en l’àmbit públic per llançar un projecte privat en benefici propi”, afirmen els populars.

I conclouen que es va tractar d’una “maniobra” que “posa en dubte l’ètica pública” i els “límits entre l’institucional i el personal” en l’entorn del govern espanyol. El PP considera que s’han produït “conductes lesives al patrimoni de la universitat” amb un “perjudici econòmic avaluable” que “va beneficiar” Begoña Gómez i reprova que la Complutense “no va fer tot el necessari per salvaguardar els interessos generals de la universitat ni protegir eficaçment els seus béns”.

El PSOE denuncia que la comissió d’investigació han estat unes “escombraries en el sentit estricte de la paraula”

Per la seva part, el PSOE ha elaborat un document, al qual ha accedit ElNacional.cat, amb les seves conclusions. No les han registrat formalment perquè consideren que la comissió és una “pantomima”, sinó que les presenten a l’opinió pública. “Ha estat unes escombraries en el sentit estricte de la paraula”, denuncien els socialistes madrilenys, que retreuen al PP d’Ayuso que hagi volgut “assenyalar amb el dit persones honestes amb acusacions falses sobre la seva trajectòria professional”. El PSOE, que xifra en 300.000 euros el cost de la comissió d’investigació, denuncia que és “vergonyós” veure en què “han convertit el PP i Vox la casa de tots els madrilenys” i com “han grapejat” la cambra d’una “manera obscena”.

Els socialistes acusen el PP de voler “articular la màquina del fang contra el govern espanyol”, “ocultar els escàndols que envolten a Ayuso” i “tapar els escàndols de corrupció que l’acorralen” a través d’una “burla al parlamentarisme, els ciutadans i a la Constitució”. El PSOE defensa que els compareixents “han deixat clar que no ha existit cap mena d’irregularitat”, “han rebatut tota ombra de dubte que el PP ha volgut estendre sobre Begoña Gómez” i han servit per “conèixer millor la intolerable situació de retallades i infrafinançament” a la qual el govern madrileny està “sotmetent a les universitats públiques madrilenyes”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!