Sabres en alt a Génova 13 per la conferència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller d'Exteriors, Oriol Romeva, al Parlament Europeu aquest dimarts 24 de gener per presentar el referèndum entre els eurodiputats. Després que el seu portaveu, Esteban González Pons, enviés una carta als col·legues del Partit Popular Europeu cridant a boicotejar la trobada, el partit ha sortit en defensa d'ell considerant que les accions exteriors del Govern de la Generalitat comencen a causar el "ridícul públic i notori" de Catalunya en el si de la Unió Europea.
"Ja veurem quin pes té la seva conferència. Ens sembla adequat que el portaveu informi als eurodiputats de la visió que té Puigdemont de la UE, perquè el seu full de ruta ens portaria sense cap mena de dubte, a la sortida de Catalunya de la UE. Vol un altre Brèxit", ha denunciat el portaveu de comunicació del PP, Pablo Casado, després del comitè de direcció del dilluns, on hi és present el president del govern i del PP, Mariano Rajoy. Era la forma de justificar el boicot, perquè el representant europeu del PP hauria intentat "contrarrestar la propaganda de la Generalitat", al seu parer.
Precisament, aquest mateix dilluns González Pons també hi ha estat a la reunió a Génova, figura que Casado ha enaltit afirmant que estaria "guanyant pes" en les institucions europees, en proximitat amb el nou president del Parlament des del gener d'enguany, Antonio Tajani.
Ho veuen diferent respecte als representants catalans. "Estan rebent el cop de porta", ha dit Casado, obviant que és el seu partit qui instiga l'absència dels eurodiputats. Aquí hi sumen altres arguments, com ara la sentència d'un tribunal sobre el paper de Valònia (regió de Bèlgica) dins la comunitat europea, o unes presumptes declaracions del ministre d'Exteriors francès, on hauria dit que la Generalitat "deixi d'invertir" diners en acció exterior perquè és una regió dins d'un Estat, i no un Estat propi.
Però els populars no estan satisfets només amb boicotejar l'acte i augurar-li un fracàs absolut. També il·lustren –ja sense amagar-se'n– els esforços d'equiparar el procés independentista a moviments populistes sorgits en països com Regne Unit i França. "Té un projecte aïllacionista, rupturista, com Nigel Farage (UKIP), i Marine Le Pen (Front Nacional). És una fugida cap endavant. Amb qui pretén relacionar-se fora del context de la UE?", ha preguntat de forma indirecta el vicesecretari de comunicació a Puigdemont.
La incertesa per la previsible convocatòria de la consulta no sols regna al si del PP. El propi ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, va assegurar en un esmorzar informatiu la setmana anterior que la UE empararia aturar el referèndum. Aleshores, el parer de Moncloa no semblava ser el de boicotejar la trobada: "Cadascú és legítim de defensar les seves aspiracions. Entre 751 membres del Parlament Europeu és possible que la conferència tingui ressò i que hi hagi gent que comparteix determinades sensibilitats", va dir Dastis, mentre les hores passen i el temor perquè Puigdemont, Junqueras i Romeva se'n surtin a Madrid és creixent.