El Partit Popular planta cara al preacord entre el PSC i ERC perquè Catalunya surti del règim comú de finançament a canvi de la investidura de Salvador Illa. Després que Pedro Sánchez hagi subratllat que és un pas cap a la “federalització” d’Espanya i hagi assegurat que el pacte garanteix la “igualtat entre espanyols”, el PP l’acusa de “trencar la justícia social” i d’haver-se convertit en el “primer insolidari d’Espanya” amb una aliança firmada amb “els insolidaris d’Esquerra”. Aquestes han estat les paraules de Cuca Gamarra, secretària general dels populars, que ha criticat “l’egoisme” dels independentistes i de Sánchez per “mantenir-se al poder a qualsevol preu” i ha esgrimit que ara el PSOE “ni és socialista, ni és obrer ni és espanyol”, sinó que s’ha convertit en “un partit al servei de Pedro Sánchez, del seu egoisme i de la seva ambició”. “No hi ha res menys socialista i progressista i no hi ha res menys solidari i més injust que intentar trencar la caixa comuna, que afecta tots els espanyols”, ha rubricat.

 

En una roda de premsa des de La Rioja per valorar el “no balanç” del curs polític que ha fet aquest matí Sánchez, Gamarra ha censurat “l’escàndol” que suposa “rebentar la caixa comuna del finançament” amb l’únic objectiu de “comprar el poder” i “entregant la igualtat de tots els espanyols en l’accés als serveis públics”. Ha arguït que aquesta proposta situa Sánchez “com un independentista més” i l’ha acusat de voler “comprar la investidura d’Illa amb els diners de tots els espanyols”. “Més cessions, més desigualtat i més corrupció són símptomes de l’ocàs d’un govern i del final de cicle en el qual es troba Pedro Sánchez per molt que es resisteixi a admetre-ho”, ha reblat.

En aquesta mateixa línia, Alberto Núñez Feijóo considera que l’aliança entre ERC i el PSC és un “altre xantatge independentista”. En un tuit publicat ahir, el president del PP va retreure a Sánchez que vulgui “mentir” a ERC amb una “promesa impossible” i es va solidaritzar amb els catalans “enganyats, arraconats i utilitzats per l’ambició egoista de Sánchez i la connivència del PSOE-PSC”. “Al que quedi del PSOE, si és que hi ha alguna cosa: lamentar-se ja no és suficient. O s’està en la defensa de la igualtat de tots els espanyols o s’està amb Sánchez”, va concloure.

El PP anima els barons del PSOE a votar-hi en contra al Congrés

I aquest dimecres Cuca Gamarra també ha volgut adreçar-se als barons del PSOE que han expressat les seves reticències al pacte entre el PSC i ERC: “Els diem als que alcen la veu al PSOE que no és suficient. Si aquest preacord no els vincula, que no el votin quan arribi al Congrés, que allà hi ha la clau de la defensa del comú”, ha afirmat. I ha esmentat explícitament dos noms. El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, que s’ha mostrat convençut que el PSOE no avalarà ni “tolerarà” aquest pacte. I el secretari general del PSOE de l’Aragó, Javier Lambán, que va catalogar el pacte de “fallida brutal” de la igualtat entre els espanyols: “Com a socialista, com demòcrata i com a espanyol em resulta inadmissible”, va assenyalar. A més, Gamarra ha posat el dit a la nafra i ha retret a Sánchez que “no s’atreveixi” a sotmetre l’acord a les bases del PSOE.

“El PSOE acovardeix els jutges”

Finalment, des de Gènova també disparen contra el PSOE per la querella per prevaricació que Pedro Sánchez ha presentat contra el jutge Juan Carlos Peinado. Cuca Gamarra ha lamentat que mentre a l’inici del curs polític “era Podemos qui insultava als jutges”, ara és el PSOE qui “acovardeix els jutges”. “Un Pedro Sánchez cada vegada més radicalitzat és capaç de presentar querelles per intentar acovardir jutges”, ha afegit. Poc abans, el president espanyol havia defensat querellar-se contra Peinado davant de “l’atropellament” als seus drets i havia lamentat el “muntatge patètic” de la seva declaració.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!