El PP català insta el Govern de Salvador Illa a presentar el projecte de pressupostos de la Generalitat pel 2025 "com més aviat millor", abans del mes d'octubre, per així "sortir de la inestabilitat política" dels darrers anys i també que els grups parlamentaris tinguin temps per a debatre i presentar esmenes. En una entrevista a l'ACN, el portaveu dels 'populars' al Parlament, Juan Fernández, s'ha mostrat obert a negociar amb l'Executiu socialista els comptes durant la tramitació parlamentària, una predisposició "dins del marc de la llei i de la convivència".

Aquesta setmana l'Executiu d'Illa renunciava als pressupostos per al 2024. La portaveu del Govern, Sílvia Paneque, explicava dimarts després de la reunió del Consell Executiu que la intenció és dur el projecte pressupostari ja pel 2025 al Parlament a principis de novembre i que els comptes siguin aprovats per l'1 de gener de 2025. En l'última dècada, tenir els comptes preparats en iniciar l'any només va passar amb els del 2022, quan el Parlament va donar llum verda als comptes el 23 de desembre de l'any anterior.

Des del PP creuen que si els pressupostos arriben al Parlament al novembre, no hi haurà temps per tenir-los aprovats el primer dia de l'any vinent. "Seria important que aquests pressupostos s'anunciessin i es presentessin al Parlament abans d'octubre, sobretot perquè es poguessin debatre i fer propostes", subratlla Fernández. En aquest sentit, el portaveu 'popular' assenyala que seria "donar una mala imatge i començar molt malament" si els comptes no entren en vigor el dia 1.

Des del PP consideren que Illa "ha deixat molt clar" que els "socis preferents" són Esquerra Republicana (ERC) i els comuns —els partits que van investir el president socialista—. Així, valora Fernández que "l'agenda política que assumirà Illa no serà la nostra, sinó que serà la d'Esquerra". Tot i això, el portaveu parlamentari subratlla que en les darreres eleccions els 'populars' han passat de tres a quinze diputats "per fer propostes, per sumar i per millorar la vida dels catalans". Per això, afirma que estan "disposats a parlar dins del marc de la llei i de la convivència".

"Nosaltres estem oberts a fer propostes, estem oberts a parlar de pressupost, però si no ens truquen, no ens preocuparem per això. Tenim les eines i tenim a disposició el nostre grup parlamentari per fer les esmenes que siguin necessàries per poder incidir positivament en aquest pressupost", argumenta de tota manera el portaveu.

El finançament singular, una "línia vermella"

Preguntat per "línies vermelles" en el moment de negociar-los, Fernández constata que encara no s'ha anunciat res dels comptes, "ni com el tramitaran, ni quins ingressos tindran". "El nou finançament no sé si estarà reflectit o no en aquest nou pressupost", diu. En tot cas, apunta que el PP posarà sobre la taula "propostes que ajudin a millorar el benestar dels ciutadans". Així doncs, com a "línia vermella" situen l'acord de finançament singular perquè consideren que és "dolent" i té "efectes negatius" per a Catalunya i la resta de l'Estat.

Seguretat, educació, sanitat i habitatge

Fernández retreu al president Illa que durant el discurs d'investidura "no va explicar quin és el seu pla ni projecte de govern" i assenyala que en aquests primers dies de mandat "encara no s'ha explicat ni s'ha pres cap decisió dirigida a solucionar els problemes reals que té Catalunya". Els d'Alejandro Fernández volen situar a l'agenda parlamentària qüestions com la seguretat, l'educació pública, la sanitat o l'accés a l'habitatge. "Serà un inici de curs on el PP posarà sobre la taula aquests temes, on farem propostes en positiu, constructives, però sobretot també fiscalitzarem l'activitat d'aquest govern", conclou el portaveu.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!