El Partit Popular s'ha oposat frontalment al canvi de model de finançament per Catalunya pactat entre el PSC i ERC per investir a Salvador Illa. Populars arreu de l'estat espanyol carreguen contra els socialistes pel que consideren que és un greuge per la resta de governs autonòmics. Els populars catalans no són una excepció que s'han mantingut en primera fila de l'oposició al canvi de finançament. Des del PSC se'ls ha acusat d'anar "contra Catalunya". Els populars catalans ho neguen i apunten que qui va "contra Catalunya és qui assumeix l'agenda independentista", assenyalant directament als socialistes. Així ho ha afirmat en una entrevista a l'ACN, el portaveu del Partit Popular de Catalunya (PPC), Juan Fernández. 

Els populars demanen que el finançament singular es posi a l'ordre del dia de la pròxima Conferència de Presidents. "L'únic avenç que s'ha fet en qüestió de finançament ha estat producte d'un xantatge", ha sostingut Fernández. El popular ha explicat que encara no han estudiat les "accions" per aturar l'acord de finançament, però adverteix que "utilitzaran totes les vies administratives i judicials perquè no s'arribi a aplicar". Argumenta que és "inconstitucional".

Fernández s'ha alineat amb el posicionament de la seva formació a escala estatal. El portaveu ha subratllat que el PPC està "absolutament d'acord" amb el manifest impulsat des de Gènova. "Aquesta proposta de finançament és una proposta de finançament negativa per Catalunya i per la resta d'Espanya", ha insistit. Tot i això, el diputat dels populars reconeix que "totes les comunitats autònomes reclamen una millora de finançament". Abans, però, assenyala que caldria fer una auditoria als comptes de la Generalitat. "Tenim una clara impressió que a Catalunya estan gestionant els diners públics d'una forma nefasta", ha sentenciat. 

"Espavilar" per canviar el finançament

En línia amb el fet que altres comunitats vulguin canviar el seu model de finançament, alguns governs populars han lamentat que Catalunya pugui aconseguir-ho. Per la seva banda, tot i que alguns socialistes s'han sumat a les crítiques dels populars altres han dit prou i han canviat l'enfocament del discurs. És el cas del secretari general del PSOE d'Andalusia i portaveu del Grup Socialista al Senat, Juan Espadas, qui ha carregat contra el govern popular de Juanma Moreno Bonilla afirmant que ha de deixar de queixar-se i “espavilar”, com a parer seu ho ha fet la Generalitat de Catalunya. 

El socialista ha afegit que ell ha plantejat al president de la Junta d'Andalusia, que “hi ha dues possibilitats”, que passen perquè el PP se situï “en l'esbroncada, la gresca, en voler boicotejar aquest acord” i, “en definitiva, el Govern de Catalunya”, o bé a buscar un acord pel finançament andalús.

L'ofensiva popular arriba al Senat

Per la seva banda, el PP segueix amb la seva ofensiva contra el canvi de finançament a Catalunya, fent ús de la seva majoria a la Mesa del Senat per convocar la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, a un ple extraordinari del Senat que tindrà lloc el pròxim dimecres, 4 de setembre, perquè expliqui l'acord per a la investidura d'Illa entre els socialistes i ERC.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!