Reconeixement gairebé inèdit del PP cap al govern espanyol. Gènova vol treure suc de la discrepància al si del Consell de Ministres sobre la situació a Veneçuela i celebra que “per primera vegada algú del govern espanyol hagi dit la veritat”. Ho ha manifestat Esteban González Pons en un vídeo de 52 segons remès als periodistes en el qual reacciona a les declaracions de la ministra de Defensa, Margarita Robles, que ahir va catalogar Veneçuela de “dictadura”. És una afirmació que José Manuel Albares, el ministre d'Afers Exteriors, ha evitat avalar i que ha portat el govern de Nicolás Maduro a cridar a consultes l’ambaixador d’Espanya a Caracas per unes declaracions que considera “insolents, injerencistes i grolleres”. Però el PP s’ha alienat amb ella. “El que ha dit Margarita Robles és la pura veritat”, ha afirmat el vicesecretari institucional del PP, que també ha retret a Pedro Sánchez que no es manifesti en els mateixos termes perquè “no en sap, no vol o no és lliure”.

I què va dir exactament Margarita Robles? En la seva intervenció durant la presentació de la novel·la de Julia Navarro El niño que perdió la guerra, la ministra de Defensa va voler enviar un “record als homes i dones de Veneçuela” que “han hagut de sortir del seu país, precisament per la dictadura que viuen”. A més, Robles va mencionar l’opositor Edmundo González Urrutia, que va arribar a Espanya el diumenge en condició d’asilat polític i ahir va ser rebut per Pedro Sánchez a la Moncloa. Tanmateix, la posició de Robles no és unànime al Consell de Ministres. Aquest mateix matí, en una entrevista a Las Mañanas de RNE, José Manuel Albares ha evitat qualificar Venezeula com una “dictadura” i ha expressat el seu respecte a la “decisió sobirana” de Veneçuela de convocar l’ambaixador espanyol a Caracas, Ramón SantosA finals d’agost, en una entrevista al Hoy por Hoy de la SER, Albares també va defugir de la pregunta de si Veneçuela és una dictadura escudant-se en el fet que “un ministre d’Afers Exteriors no és un politòleg”. “No som aquí per fer de politòlegs i caracteritzar, el govern espanyol està cridat a parlar amb el govern veneçolà i amb l’oposició”, va esgrimir.

Tornant a Esteban González Pons, el dirigent del PP ha censurat que el govern espanyol estigui “posant draps calents als criminals” creient que “es comportaran bé, quan no és veritat”, ja que “un govern que no respecta la llibertat no la respectarà en cap cas”. Així mateix, ha posat sobre la taula una comparació entre Veneçuela, l’Argentina i Israel. “Sembla mentida que aquest govern retirés l’ambaixador de l’Argentina, que el president pot no agradar-li a Sánchez, però és una democràcia” (ho va fer després que Javier Milei es negués a demanar disculpes per haver titllat Begoña Gómez de “corrupta”) i “el mantingui a Veneçuela, que, encara que Sánchez no ho vegi, és una dictadura”, ha afirmat Pons. I ha conclòs: “És hora de normalitzar les relacions amb Argentina i Israel, que són democràcies, i posar el règim veneçolà on es mereix”.

 

Feijóo considera que Espanya està donant un “pèssim exemple” a la comunitat internacional

D’altra banda, Alberto Núñez Feijóo ha acusat Pedro Sánchez de “desoir el mandat del Congrés” per reconèixer Edmundo González i de tenir una actitud que dona un “pèssim exemple a la comunitat internacional”. Va ser el dimecres quan el Congrés dels Diputats va reconèixer el líder opositor com a “president electe i legítim” de Veneçuela en tant que “legítim guanyador” de les eleccions presidencials del 28 de juliol en una votació impulsada pel PP que va tenir el suport de Vox, el PNB, UPN i Coalició Canària. “Lamento profundament que Espanya no defensi la democràcia a Veneçuela i lamento profundament que les nostres relacions històriques, culturals i de germandat que hem mantingut amb les nacions hispanoamericanes es trenquin per interessos ideològics, polítics o econòmics del govern espanyol”, ha afegit.

Des d’Atenes, on s’ha reunit amb el primer ministre de Grècia, Kyriakos Mitsotakis, el líder del PP s’ha mostrat confiat que el Parlament Europeu segueixi el camí d’Espanya i “aprovi el reconeixement del resultat electoral i d’Edmundo González com a president electe de Veneçuela”. “Ens sembla que això és important i que és tot un missatge a la política exterior d’Espanya i concretament al posicionament de Sánchez”, ha reblat.

Mariano Rajoy es reuneix amb Edmundo González i el reconeix com a president electe de Veneçuela

Mentrestant, a Madrid, Mariano Rajoy es reunia amb Edmundo González Urrutia. En la trobada, que ha tingut lloc a la seva oficina, l’expresident espanyol ha mostrat el seu suport al líder opositor veneçolà com a “guanyador de les eleccions” i li ha traslladat el seu “desig i confiança” que “la democràcia s’instal·li a Veneçuela amb ell com a president del país”, segons indiquen fonts del PP. “Ha estat un honor rebre el president electe de Veneçuela, ell i tots els demòcrates veneçolans compten amb la meva admiració i el meu suport infrangible”, ha manifestat Mariano Rajoy a través de Twitter.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!