El PP manté la seva estratègia d’assetjament al ministre de l’Interior Fernando Grande-Marlaska arran de la destitució fallida del coronel Diego Pérez de los Cobos com a responsable de la comandància de Madrid. Un cop l’Audiència Nacional ha anul·lat el cessament, el PP ha presentat una querella davant dels jutjats de Madrid contra el número dos de Marlaska, el secretari d’Estat de Seguretat, Rafael Pérez, i la directora general de la Guàrdia Civil, María Gámez. Se’ls acusa de prevaricació.
La querella dels populars, informa El Mundo, deixa la porta oberta a futures actuacions contra altres responsables del ministeri, concretament Fernando Grande-Marlaska. Aquesta denúncia se suma a la presentada per Vox contra el ministre davant del Tribunal Suprem pels mateixos fets. L’escrit presentat als jutjats apunta que vist que Grande-Marlaska està aforat, “arribat el moment processal en què s'observessin possibles responsabilitats penals en la seva actuació i que aquestes puguin ser objecte de recerca, la causa ha d'elevar-se al tribunal competent per al seu enjudiciament”. Entenen que podria haver comès un delicte de prevaricació per omissió.
El coronel Diego Pérez de los Cobos, responsable de l'operatiu de l'1-O / Efe
Contrària a la llei
La querella presentada davant dels jutjats de Madrid sosté que la sentència de l’Audiència Nacional que va declarar nul el cessament de Pérez de los Cobos el 28 de juliol passat deixa ben clar que la destitució va ser "completament irregular, contrària a la llei i prescindint totalment i absolutament del procediment legalment establert". El cessament va ser signat per Rafael Pérez a proposta de María Gámez. El ministeri va argumentar la destitució per pèrdua de confiança, després dels polèmics informes de la Guàrdia Civil sobre les manifestacions del 8-M a Madrid just a l’inici de la pandèmia. De los Cobos s’hauria negat a informar sobre el contingut dels informes que es lliuraven a la jutge que investigava el delegat del govern de Madrid. Al parer del PP, el comportament que se sol·licitava al coronel era “contrari a la llei i al mandat de reserva expressament ordenat per la magistrada sobre l'evolució i el resultat de les recerques”.
El coronel va recórrer contra la seva destitució davant l’Audiència Nacional, que fa dues setmanes la va anul·lar i en va ordenar el reingrés. El ministeri ha presentat recurs contra aquesta sentència. Per ara, i contràriament al que han fet Vox i el PP, Pérez de los Cobos no ha iniciat accions legals contra Interior.