El Partit Popular s'encamina cap a sumar la cinquena majoria absoluta consecutiva a Galícia. Així ho plasma l'enquesta de la FORTA (Federació d'Organismes de Ràdio i Televisió Autonòmics), encarregada a GAD3. L'actual president en funcions de la Xunta, Alfonso Rueda, revalidaria el càrrec amb 39-40 diputats i un 45,9% dels vots. Tot i deixar-se dos punts i dues o tres actes (42) respecte al resultat del 2020, els populars mantindrien el bastió gallec i ho farien amb un resultat que, pel cap baix, els dona un escó per damunt de la majoria absoluta. Al seu torn, Ana Pontón es consolida com a cap de l'oposició al Pazo do Hórreo (seu del Parlament de Galícia) i impulsa el BNG fins al 33% dels sufragis, pràcticament 10 punts més que en els darrers comicis. Traduït en escons, el partit nacionalista creixeria dels 19 als 25-26.

🔴 Resultats Eleccions a Galícia 2024, DIRECTE | Escrutini, recompte i qui va guanyant

🗝️ Les claus per entendre les eleccions gallegues

L'auge del Bloque contrasta amb el retrocés del PSdeG. La candidatura liderada per José Ramón Gómez Besteiro obtindria un fracàs molt pronunciat, caient de les 14 butaques fins a les 9-10. En termes percentuals, els socialistes patirien un clar desgast: l'any 2020 van aconseguir el 19,39% dels suports, i ara descendirien al 12,5%. En la darrera legislatura, la cambra gallega només comptava amb tres grups polítics: PP, BNG i PSdeG. Segons el sondeig de la FORTA, l'única formació que podria aspirar a irrompre al Parlament seria Democracia Ourensana (0-1 i 0,7% de les paperetes). Finalment, Vox seguiria fora de l'hemicicle (3,1%) i Sumar tampoc aconseguiria cap acta quedant-se amb un 2,5% dels suports.

Enquesta FORTA eleccions Galícia 2024 CAT
El resultat de l'enquesta de la FORTA.

Dues enquestes més confirmen la majoria del PP

Una altra enquesta que s'ha publicat una vegada han tancat les urnes és la d'El Mundo, encarregada a Sigma Dos, i la tendència que apunta és la mateixa: els populars seguirien amb majoria absoluta. Concretament, el sondeig apunta que Rueda seguiria com a president de la Xunta de Galícia amb una forquilla que va dels 38 als 40 diputats i un 47,8% dels vots, dues dècimes menys que en el resultat obtingut l'any 2020. L'estudi de Sigma Dos confirma l'auge del BNG i la consolidació del partit nacionalista com a alternativa: Ana Pontón tindria un grup més musculat amb 24-25 escons. En percentatge de vot, el Bloque es dispara set punts (del 23,8% dels últims comicis al 30,8% que li pronostica l'enquesta). De nou, aquesta enquesta augura una caiguda important del PSdeG. El tiquet socialista retrocediria fins a les 10-12 butaques. En termes de sufragis, la caiguda seria del 19,4 al 14,8%. L'única candidatura, a banda de les tres formacions polítiques abans esmentades, que podria optar a entrar al Pazo do Hórreo seria Democracia Ourensana (0-1 i 0,6% de les paperetes). Sumar (2,2%), Vox (1,9%) i Podemos (0,9%) quedarien fora de la cambra legislativa gallega.

L'altre sondeig que ha sortit després del tancament dels col·legis electorals és el de La Voz de Galicia, elaborat per Sondaxe. L'enquesta també atorga 39 diputats al PP (44,6%), mentre que els 36 parlamentaris restants es repartirien entre el BNG (25) i el PSdeG (11). La candidatura de Pontón aplegaria el 32,1% dels vots, en tant que la de Besteiro reuniria un 14,9% dels suports. L'estudi de Sondaxe no tanca la porta, tampoc, a l'entrada de Democracia Ourensana: aconseguiria un 5,6% dels vots a la seva província —cal recordar que amb un 5% de les paperetes es pot aconseguir representació al Parlament gallec—. El que també confirma és que tant Vox (2,5%) com Sumar (2,3%) es quedarien fora de la cambra.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!