Nova mobilització del Partit Popular per oposar-se als pactes entre el PSOE i l’independentisme. Després de l’acord que van signar ahir Junts i el PSOE per avalar la convalidació dels tres reials decrets llei del govern espanyol, el PP ha anunciat una concentració a Madrid el diumenge 28 de gener per dir “alt i clar” que a “aquest país ningú l’extorsiona”. Així ho ha explicat el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, en una roda de premsa en la qual també ha lamentat que els socialistes s’hagin “agenollat” davant la formació de Carles Puigdemont, que, segons Feijóo, està “rient a Waterloo” de tot el que ha provocat a la “nació que va jurar desestabilitzar”.

El cap de l’oposició s’ha mostrat molt crític amb el pacte Junts-PSOE i ha denunciat que, “en qüestió de minuts”, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, “va entregar els drets, la capacitat de decisió i els impostos que són de tots els espanyols a un partit independentista que no governa la Generalitat, va trossejar competències clau per crear fronteres artificials entre els espanyols, va lligar de mans la justícia espanyola davant d’Europa per a apuntalar la impunitat d’un pròfug de la justícia i va obrir la porta a coaccionar la llibertat d’establiment d’empreses”.

Davant d’aquesta situació, Feijóo ha anunciat una “ofensiva política, social i judicial sense descans” i ha verbalitzat que el PP ha demanat la compareixença de Sánchez al Congrés dels Diputats perquè el president espanyol expliqui els acords amb Junts i ha tornat a reclamar la convocatòria de la Conferència de presidents autonòmics. Així mateix, ha demanat a l’equip jurídic del partit que “avaluï fins a l’última coma” dels decrets i dels acords amb Junts i les seves conseqüències per intentar “posar límits als tribunals a cada decisió” que adopti el govern espanyol.

 

Puigdemont al centre de la diana

En la seva compareixença, Feijóo s’ha mostrat preocupat pel fet que “s’hagi fet evident” que Sánchez “no és el president”, sinó que “només és el delegat del govern espanyol a Espanya”. “Qui presideix està avui rient a Waterloo de la que ha liat a la nació espanyola, la nació que va jurar desestabilitzar”, ha reblat, i ha afegit que la mateixa riallada que Sánchez li va dedicar al debat d’investidura “la va emetre Puigdemont des de casa seva després d’agenollar els negociadors del PSOE”.

El líder del PP considera que caldrà veure “qui guanya” entre Sánchez i Puigdemont i ha reconegut que, de moment, “està guanyant Puigdemont”. “Puigdemont no ha enganyat a ningú, Sánchez a tots”, ha conclòs. Així mateix, Feijóo ha expressat que tem que els “dies dolents” per Espanya “no han fet més que començar” després de veure “les cessions seran il·limitades”.

“Una capitulació constitucional”

Respecte a les matèries que Junts i el PSOE van acordar ahir, Feijóo ha denunciat que “les cessions són d’extrema gravetat” i ha criticat la falta d’informació per part del PSOE. Ha qualificat de “capitulació constitucional” la delegació integral de les competències sobre immigració a la Generalitat, que “compromet la unitat i la seguretat nacional”, “trencarà la sobirania en un tema gravíssim” i generarà “un conflicte competencial entre administracions i cossos policials”. Ha lamentat que afecti “el país amb més extensió de frontera sud de la Unió Europea i amb un problema creixent de fluxos migratoris”.

Ha reconegut que té dubtes que finalment s’acabi portant a la pràctica i ha sostingut que “xoca contra la Constitució i contra els tractats europeus”. Per Feijóo, aquest pacte, en el qual ha denunciat que “el Govern ni tan sols ha intervingut”, també implica la conversió dels “Mossos en una policia nacional” i “la desaparició de les úniques comissaries de la Policia Nacional que queden a Catalunya”.

Pel que fa a la resta de punts de l’acord entre juntaires i socialistes, considera que, veient l’eliminació del nou article 43 bis de la Llei d’Enjudiciament Civil, que segons Junts, posava en risc l’amnistia, “la Unió Europea sabrà interpretar fins a quin punt la llei d’amnistia és contrària al dret europeu”. Sobre la reforma de la Llei de Societats de Capital, argüeix que no es pot “interferir en la llibertat d’empresa” i en relació amb les balances fiscals, critica que és “una altra de les mentides que el PSOE ha comprat als independentistes”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!