La proposta del Partit Popular per prohibir indults a condemnats per rebel·lió i sedició comptarà amb el suport de Ciudadanos, mentre que des del PSOE –vots necessaris perquè prosperi– afirmen que ho estudiaran. La polèmica està servida, ja que la mesura és relativa als dos delictes de què són acusats els dirigents independentistes per la DUI i l'1 d'octubre. Així les coes, el ministre de Justícia Rafael Catalá s'excusava amb què la prohibició era "una demanda social", en paral·lel a què el PDeCAT acusés la "revenja" de l'Estat i ERC exigís el PSOE no donar-li suport.
Així ho ha confimar el portaveu de Ciutadans en el Congrés, Juan Carlos Girauta, qui ha dit que si el seu partit governés, "mai" perdonaria la pena a persones condemnades per delictes de rebel·lió o sedició, i que està a favor de prohibir l'indult en aquests casos, com planteja el PP. "Si el PP i el PSOE es volen posar aquesta subjecció a si mateixos per evitar la temptació d'aquest indult, nosaltres li donarem suport", ha declarat als passadissos de la cambra baixa.
Per la seva part, el PSOE assegura que estudiarà les esmenes que proposa el PP, segons la portaveu Margarita Robles. Si bé, els socialistes han aprofitat per mostrar la seva indignació, en considerar que el PP no persegueix cap altre objectiu que "tapar els seus problemes de corrupció". Robles ha recordat que les esmenes dels populars ho són a una proposició de llei presentada fa un any pels socialistes per modificar la vigent Llei d'Indult –que data de 1870, per prohibir els indults en casos de violència de gènere i de corrupció per part de funcionaris públics.
L'origen d'aquesta proposició de llei, ha subratllat Robles, era l'"alarma" que va generar entre els socialistes els "múltiples indults que en matèria de corrupció estava donant el PP". Ara que els judicis i compareixences parlamentàries estan posant en relleu la corrupció al PP, els 'populars' proven de "posar el focus en altres delictes" per desviar l'atenció, opina la portaveu.
Per la seva part, el portaveu del PDeCAT en el Congrés, Carles Campuzano, considera que la proposta del PP de prohibir que s'indulti a aquests condemnats forma part d'una "idea de revenja" i remunta al "franquisme pur". "En una democràcia consolidada, missatges que posin l'accent en què s'ha de castigar a aquelles persones que qüestionen democràticament la unitat d'Espanya," ha denunciat.
Al seu parer, ni la prohibició dels indults ni l'aplicació de la inhabilitació per a càrrecs processats no ajuden a resoldre la qüestió catalana, sinó que "compliquen" la situació. "Donarem la batalla en contra de l'esmena del PP", ha afegit.
Des d'ERC, Joan Tardà ha urgit aquest dimecres al PSOE a denunciar "immediatament" aquesta nova "submissió dels drets" i "barbàrie", en al·lusió a la proposta del PP, seguint l'exemple del primer secretari del PSC, Miquel Iceta –qui va esmentar la mesura durant els comicis del 21-D. Així mateix, Tardà ha lamentat que davant l'oferta de diàleg dels independentistes catalans, la resposta del Govern fos "més repressió". "És tan feble la seva posició, que només els queda la força bruta", ha denunciat el diputat d'ERC.