PP, Ciutadans i Vox han coincidit aquest dimarts amb el PSOE en el rebuig a què el ministre d'Exteriors, Josep Borrell, expliqui en el Congrés l'informe contra el procés elaborat per Espanya Global per contrarestar en altres països els arguments de l'independentisme català. I ho han fet malgrat censurar que troben l'informe "tebi" sobre la situació a Catalunya.
ERC, Junts i Bildu han defensat a la Diputació Permanent del Congrés que Borrell reti compte de l'esmentat document, preparat per l'entitat que dirigeix Irene Lozano i que es distribueix entre corresponsals de premsa, mitjans de comunicació estrangers i organismes internacionals.
Els partits independentistes creuen que l'informe conté "asseveracions injurioses sobre la societat catalana" i viola la presumpció d'innocència dels polítics que estan sent jutjats en el Tribunal Suprem pel procés.
La portaveu d'ERC, Montse Bassa, ha dit que el document "és una autèntica campanya mediàtica a favor de la culpabilitat dels presos polítics", busca pressionar la Generalitat i generar por en la societat catalana. Però ha advertit de què gràcies a l'"incansable exercici de desprestigi" de Josep Borrell, el moviment independentista "és cada vegada més transversal".
Per part de JxCat, Laura Borràs ha criticat que l'Estat va contestar amb una "violència" a l'1-O que no es reflecteix a l'informe i ha assegurat que li resulta "pesat" l'"atac" als catalans que volen "eines polítiques per resoldre un problema polític". Borrell, a parer seu, "no té fre".
La iniciativa ha rebut el suport d'Unidas Podemos, que considera l'informe "rònec, hooligan, bàsic, absolutament esbiaixat", que nega "la brutalitat policial" de l'1-O i insulta la intel·ligència de la diplomàcia espanyola, segons la diputada Aina Vidal.
El document "que d'altres no van fer"
D'altra banda, el portaveu adjunt del Grup Socialista, José Zaragoza ha respost que és un "error" demanar aquesta compareixença perquè provoca debats que no solucionen el problema sinó que es repeteixen "una vegada i una altra" els mateixos arguments "d'un costat i d'un altre".
Zaragoza també ha defensat l'informe d'Espanya Global per defensar els interessos del país i ha assegurat que és el document "que d'altres no van fer", en clara crítica al Govern de Mariano Rajoy, que va deixar que "circulessin afirmacions falses molt temps".
El PSOE ha comptat amb el suport de PP, Ciutadans i Vox contra la compareixença de Borrell, encara que per altres motius. El popular José Antonio Bermúdez de Castro ha assegurat que "per a una vegada que un ministre encerta" el seu partit li recolza, però ha criticat a continuació el Govern per no estar "sense reserves al costat del constitucionalisme". L'informe, ha suggerit, s'hauria de distribuir entre tots els ministres i dirigents socialistes per a estalviés "contradiccions".
Per part de Ciutadans, Edmundo Bal ha assegurat que l'informe és "tebi" en molts dels seus continguts perquè segons el seu parer ho és el PSOE, que accepta el suport parlamentari d'ERC, Junts o Bildu. "Em produeix el Govern d'Espanya pena i vergonya", ha agregat.
En termes semblants s'ha pronunciat el portaveu de Vox, Ignacio Garriga. "Senyors colpistes, aquí l'únic injuriós és que vostès es presentin com a prescriptors del bon o mal català després d'haver trencat Catalunya i perseguir qui no pensa igual, enfrontar famílies i utilitzar les institucions per sotmetre als qui creiem en Espanya", ha afirmat.