El Partit Popular demana responsabilitats directes al govern espanyol pel retorn i la posterior desaparició de Carles Puigdemont. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, reclama el “cessament fulminant” del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i de la ministra de Defensa, Margarita Robles, per la “negligència” de l’operatiu policial i del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) en la impossibilitat de detenir-lo per fer complir l’ordre de detenció que hi ha contra ell. A més, el PP ha sol·licitat la compareixença del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al Congrés dels Diputats perquè doni explicacions. En un tuit, Feijóo sosté que el que va passar ahir a Catalunya és “inqualificable” i “no pot quedar impune”. “Davant de tanta farsa, el govern espanyol no pot seguir de vacances rient de tots els espanyols”, rebla. De fet, en aquesta mateixa línia, la secretària general del PP, Cuca Gamarra, va denunciar ahir que el CNI “no compleix la seva funció fonamental” i “no controla ni vigila Puigdemont” perquè Sánchez “així ho ha volgut”.

🔴 Última hora de Puigdemont, DIRECTE | Reaccions al seu retorn a Catalunya

 

Aquest divendres, en una atenció als mitjans de comunicació davant del Parlament de Catalunya, l’eurodiputada Dolors Montserrat ha lamentat que Fernando Grande-Marlaska i Margarita Robles feia setmanes que sabien de l’avís d’un “pròfug de la justícia que trepitjaria Espanya i que tenia una ordre cerca i captura del Suprem” i, per tant, era responsabilitat del govern espanyol “posar a disposició de totes les forces de seguretat” els recursos per tal que la detenció “fos possible”. “Em pregunto si a les reunions clandestines a Suïssa no només van pactar una infame llei d’amnistia, sinó que també van pactar burlar-se de la justícia i dels Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat”, ha proclamat Montserrat.

Segons el PP, Pedro Sánchez “va posar la catifa vermella” a Puigdemont perquè pogués “campar a plaer” per Barcelona i “aparèixer i desaparèixer” amb el “silenci còmplice” del president espanyol, de la Moncloa i del PSOE. Per a Dolors Montserrat, els fets d’ahir a Barcelona van suposar una “doble humiliació”, un “ridícul internacional” i un “desprestigi” que és “culpa” del president espanyol. La líder del PP a Europa ha assegurat que els populars no permetran que Sánchez “faci més mal” i “humiliï” Espanya “permetent” que els “delinqüents campin a plaer i que la impunitat sigui norma general”.

 

“El PSC ha passat a ser el Partit Separatista de Catalunya”

Dolors Montserrat també ha aprofitat per disparar directament contra Salvador Illa, que ahir va ser investit 133è president de la Generalitat, a qui acusa d’haver “acceptat i assumit” tota l’agenda independentista. “Lluny de condemnar aquesta performance de Puigdemont, va callar i va demanar que s’apliqués com ell vol la llei d’amnistia”, ha lamentat. I ha catalogat la legislatura que ara arrenca com la “legislatura del xantatge” i ha assegurat que el PSC ha canviat el significat de les seves sigles: “Ha passat a ser el Partit Separatista de Catalunya”. El dilluns, des de Madrid, ella mateixa va considerar que Illa serà el president amb “l’agenda més independentista” de la democràcia.

El PP català demana la compareixença de Joan Ignasi Elena al Parlament

D’altra banda, el PP sol·licitarà la compareixença del conseller de l’Interior, Joan Ignasi Elena, i dels comandaments policials a la Comissió d’Interior del Parlament de Catalunya. Ho ha anunciat el portaveu del PP a la cambra catalana, Juan Fernández Benítez, que ha reprovat una “situació denigrant”, un “espectacle” i una “humiliació patrocinada pel PSOE, pel govern espanyol i per Illa” que “danya la imatge de Catalunya i de les institucions”. “La performance de Puigdemont i la investidura a la qual ERC sotmet Salvador Illa al xantatge és l’estafa política més gran de la democràcia”, ha conclòs.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!