El Partit Popular continua la seva ofensiva a Brussel·les sobre la llei d’amnistia. Després que Félix Bolaños i Óscar Puente hagin criticat aquesta setmana la decisió del Tribunal Suprem de no aplicar l’amnistia a la malversació atribuïda al referèndum de l’1 d’octubre, Dolors Montserrat ha denunciat davant de la Unió Europea la “pressió” i “l’assenyalament” d’ambdós ministres “contra el jutge Llarena” i ha demanat a la Comissió Europea que “condemni la pressió de membres de l’executiu al jutge per no aplicar l’amnistia com ells desitgen”.

En una pregunta parlamentària, Montserrat lamenta que el govern espanyol es dediqui a “qüestionar, assenyalar i pressionar” jutges “quan les decisions no són del grat del president o dels socis que li mantenen en el poder” i assenyala directament el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts i al ministre de Transport i Mobilitat Sostenible. La portaveu del PP al Parlament Europeu considera que “aquests atacs i pressions”, que “han provocat una forta reacció” per part d’associacions judicials, “soscaven la independència judicial i l’estat de dret”. “Una de les recomanacions, i alhora preocupació de la Comissió Europea al seu informe sobre l’estat de dret, és el respecte a la independència judicial i el rebuig de la pressió política sobre els jutges”, afegeix.

Al seu informe sobre l’estat de dret a Espanya el 2024, la Comissió Europea assenyalava que, encara que “els òrgans jurisdiccionals no són immunes a les crítiques ni a l’escrutini”, el fet que el Poder Judicial “tingui confiança pública és fonamental perquè exerceixi la seva tasca amb èxit, tenint en compte el seu especial paper en la societat”. En aquest sentit, el document alertava que “el deteriorament de l’esmentada confiança és especialment important en relació amb les declaracions dels membres dels poders legislatiu i executiu, ja que tots els poders de l’Estat han de fomentar i preservar la confiança de la ciutadania en les institucions constitucionals, inclòs el Poder Judicial”.

📝 Nou incendi entre la Moncloa i el PP per les crítiques de Puente al Suprem per no amnistiar Puigdemont

 

Puente acusa Llarena d’“extralimitar-se” i Bolaños reitera la “discrepància” de la Moncloa amb el Suprem

L’acció promoguda per Dolors Montserrat a Brussel·les arriba la mateixa setmana que dos ministres del govern espanyol han dirigit crítiques al Tribunal Suprem i al jutge Pablo Llarena a costa de l’amnistia. L’incendi va esclatar dilluns, quan el ministre Óscar Puente va reprovar la interpretació que fa el Suprem de la norma d’oblit penal “no té per on agafar-se” i va retreure a l’Alt Tribunal que “s’extralimiti”. Dos dies més tard, Puente va recordar al Suprem que tant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (a Miquel Buch i Lluís Escolà) com el Jutjat d’Instrucció número 18 de Barcelona (a Francesc Homs) han aplicat l’amnistia a persones condemnades o acusades per malversació. “No estic demanant a cap tribunal que es pronunciï sobre un assumpte en funció dels meus interessos, estem sol·licitant que els tribunals es pronunciïn conforme a dret”, va argüir.

Per la seva part, el ministre Félix Bolaños va recordar que la postura del govern espanyol és una “posició coneguda”, ja que al seu dia la Moncloa va mostrar la seva “discrepància” amb els “arguments jurídics” i les “valoració polítiques” que feien les resolucions del Suprem. Bolaños va subratllar que aquesta discrepància “la comparteixen totes les parts que estan personades al procediment judicial, excepte Vox” i va posar en relleu que totes elles, “incloent la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat”, han recorregut contra les decisions del Suprem.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!