Els 350 diputats sent cridats un a un per posar-se dempeus i dir en veu alta si volen prendre en consideració la proposició de llei d'amnistia: és la imatge que el Partit Popular vol que es produeixi el pròxim dimarts, 12 de desembre, en la primera votació que haurà de superar l'amnistia al Congrés dels Diputats. Els populars demanaran que sigui pública per crida, amb el mateix sistema que es fa servir en els debats d’investidura, segons ha anunciat la secretària general del PP, Cuca Gamarra, en una intervenció al Comitè de Direcció del PP d’Aragó.
L'objectiu dels populars, segons ha argumentat la dirigent, és que “tots i cadascun dels diputats” del PSOE, “que fins 48 hores abans” de les eleccions “deien que no hi hauria amnistia”, “donin la cara davant dels seus votants perquè són els primers que faltaran al valor de la seva paraula”.
Pedro Sánchez “es mou en l’àmbit del vici”
La fins fa poc portaveu del Grup Popular al Congrés ha lamentat que la sessió plenària del dimarts vinent serà “una pàgina negra en la història de la democràcia” a Espanya amb una votació que és “un gran frau electoral”. El Ple haurà de votar si pren en consideració la proposició de llei d’amnistia presentada pel PSOE; és a dir, haurà de dir si està d’acord a estudiar-la i que comenci la seva tramitació parlamentària.
En la seva intervenció, Gamarra ha insistit en les seves crítiques a l’amnistia, titllant-la de ser tot el contrari a la virtut: “immoralitat, corrupció política i degeneració política”. I ha afegit, en al·lusió a Pedro Sánchez, que “qui és capaç d’impulsar polítiques que atempten contra la moralitat, l’ètica i l’honradesa mínima en política es mou en l’àmbit del vici, no de la virtut”.
La votació “pública per crida”
La votació pública per crida està prevista a l'article 85 del Reglament del Congrés. És la que es fa servir en les votacions de les investidures del president del govern espanyol, de les mocions de censura i de les qüestions de confiança: un secretari de la Mesa anomena els diputats un per un i aquests responen “sí”, “no” o “abstenció”. Fora dels casos en els quals és obligat, les votacions poden ser públiques per crida si ho sol·liciten dos grups parlamentaris o una cinquena part dels diputats, una proporció que el PP supera amb escreix (té 137 diputats i una cinquena part són 70).
No és habitual que els grups parlamentaris sol·licitin votacions públiques per crida, però hi ha un parell de precedents recents als quals podem recórrer. Van ser el 24 de novembre del 2022, en dues votacions que es van produir ben entrada la nit: la del dictamen de la proposició de llei que creava l'impost temporal de solidaritat de les grans fortunes i la de la presa en consideració de la reforma dels delictes contra la integritat moral, desordres públics i contraban d'armes de doble ús. En els dos casos, l'aleshores presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va ser l'encarregada d'anunciar-ho. Aquesta és la imatge que, presumiblement, es repetirà el pròxim dimarts a la nit.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!