La comissió de Justícia del Parlament, una de les més llargues dels darrers temps, ha donat per a molt. Fins i tot per dibuixar una mena de govern a l'ombra a les presons. Així ho ha denunciat la diputada del PP Esperanza García quan ha criticat que els presos polítics hagin creat "una espècie de gabinet" a les respectives presons a les quals acudeix "el president del Govern" per "gestionar o acordar l'aprovació dels pressupostos". Ester Capella, la consellera de Justícia, ha negat que es doni tracte de favor als líders sobiranistes empresonats.

"Que s'hagi format un gabinet dins els centres penitenciaris on el president del Govern va o no a gestionar o acordar l'aprovació dels pressupostos no és ni bo per als interessats, ni per a la democràcia, ni per al funcionament intern", ha denunciat García. La diputada popular també ha alertat que un "possible tracte de favor" pot crear "problemes de seguretat" a les presons per part de la "població reclusa".

Capella ha negat les acusacions i ha recordat que els consellers Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Joaquim Forn i Dolors Bassa, així com l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i els líders d'Òmnium i l'ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, només tenen privada la llibertat.

"La limitació és la privació de llibertat, però cap altre dret com les comunicacions, les relacions o rebre cartes", ha insistit, abans d'afegir que, a diferència del que passa en altres llocs d'Espanya, tots els presos estan "en centres penitenciaris i mòduls ordinaris". També ha assenyalat que la normativa penitenciària "no preveu ni estableix un nombre màxim de visites que poden rebre" i que els càrrecs públics que així vulguin fer-ho poden accedir al recinte complint uns requisits.

"Presidents del Govern, parlamentaris i eurodiputats tenen dret a visitar-los i, per tant, ho fan, ho sol·liciten i les persones privades de llibertat ho han autoritzat", ha emfatitzat. A més, ha assegurat que les autoritats estrangeres que visiten les presons espanyoles "s'emporten una sorpresa" en saber que "no hi ha un règim diferent entre presos preventius i ja condemnats", cosa que genera, ha dit, "vulneració de drets fonamentals".