Enmig del Decret d'Habitatges de Balears, el partit d'extrema dreta Vox ha vist l'oportunitat de col·locar un esmena que res té a veure amb la matèria que ocupa el decret: es vol permetre l'assistència de menors d'edat a corrides de toros. Si l'estratègia per impulsar aquesta mesura, així com la mateixa proposta, ha aixecat polseguera, el fet que ara PP hi doni suport ho ha acabat d'adobar. Segons informa elDiario.es, el portaveu del Grup Parlamentari Popular, Sebastià Sagreras, ha recordat que es tracta d'un dels acords d'investidura entre les dues formacions.
El portaveu popular ha assegurat que l'assistència de menors als espectacles taurins és possible a quasi tot l'Estat espanyol, per tant, la mesura de l'extrema dreta és una manera d'igualar la situació a les Illes Balears. “Podem va intentar al Congrés prohibir-ho i no ho va aconseguir perquè el PSOE ho va impedir”, ha justificat Sagreres a la roda de premsa on ha confirmat el suport a la proposta de Vox.
No és el primer cop que Vox impulsa mesures a favor de la tauromàquia en els territoris on està al govern autonòmic o són decisius per mantenir al PP en aquest. El partit d'extrema dreta vol reviure la tauromàquia en les zones on té influència i al PP ja li està bé, com a Castella i Lleó o Extremadura. En el cas de les Balears, Vox inclou al decret dels habitatges una esmena a l'article 12 de la Llei 9/2017 de regulació de les curses de bous i de protecció dels animals a les Balears. Actualment, aquest precepte prohibeix als menors de 18 anys assistir a les places de bous quan se celebrin espectacles taurins.
Nova iniciativa per derogar la tauromàquia com a patrimoni cultural
Organitzacions animalistes han registrat al Congrés dels Diputats una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per derogar la llei de patrimoni cultural de la tauromàquia aquest gener, segons ha informat Anima Naturalis. Els promotors de la iniciativa denuncien que l'actual normativa estatal "soscava les competències autonòmiques i municipals, ja que, a la pràctica, priva els ajuntaments i autonomies de la iniciativa en la regulació de les manifestacions del patrimoni cultural propi".
Un cop la Mesa del Congrés admeti a tràmit la proposició, disposaran de nou mesos de termini per reunir un total de 500.000 signatures per tal que se'n pugui iniciar la tramitació a la Cambra Baixa. La Comissió Promotora, formada per representants d'organitzacions i persones animalistes, volen registrar aquesta iniciativa només començar la legislatura per tal d'"assegurar que sigui votada abans que aquesta acabi, i comptar així amb la possibilitat d'una majoria parlamentària que li doni suport".