El Partit Popular suma un nou actor en l’ofensiva contra la llei d’amnistia al Senat: la Comissió General de les Comunitats Autònomes. Els populars, amb majoria absoluta a la Cambra Alta, volen que s’elabori un informe sobre el “contingut autonòmic” de l’amnistia i obren les portes del Senat als governs autonòmics. Segons ha pogut saber ElNacional.cat, la mesa i els portaveus de la comissió han decidit designar una ponència perquè elabori un informe sobre la llei. A més, fonts del PP al Senat indiquen a aquest diari que, durant l’elaboració de l’informe, membres dels governs autonòmics “podran comparèixer” per parlar sobre l’amnistia. La pròxima sessió de la comissió es convocarà, previsiblement, per la primera setmana d’abril. Aquesta petició s’afegeix als altres informes sobre l’amnistia que està esperant el Senat: dos de la lletrada majorSara Sieria, analitzant la constitucionalitat de la llei i la seva tramitació i el posicionament del Consell General del Poder Judicial, que el dijous es decantarà per un dels dos esborranys contraposats que té sobre la taula.

🔎 La cursa d’obstacles que afronta ara la llei d’amnistia després de cuirassar-se al Congrés

 

La petició que ha fet aquest dilluns la Comissió General de les Comunitats Autònomes neix d’una demanda que el PP va registrar al Senat fa un parell de mesos i que ha estat paralitzada a l’espera que el Congrés donés llum verda a l’amnistia. En el text registrat a la Cambra Alta, els populars argüeixen que l’amnistia té “implicacions evidents” per “l’intens impacte que suposaria per a l’estabilitat i la integritat de l’Estat autonòmic” i “afecta directament la vigència del model d’Estat autonòmic”. Amb aquests arguments per bandera, el PP utilitza l’article 56 del Reglament del Senat, que estableix que aquesta comissió ha d'informar sobre “el contingut autonòmic de qualsevol iniciativa que hagi de ser tramitada al Senat”. El Reglament també fixa els terminis: entre la seva publicació i la finalització del termini d'esmenes, que, en el cas de l'amnistia, clourà inicialment el 3 d’abril i podrà prorrogar-se fins al 9 d’abril, segons el calendari al qual ha tingut accés ElNacional.cat.

En concret, els populars volen posar la lupa, en especial, en el “principi de lleialtat constitucional”, en el “sistema d’organització territorial”, en “l’autonomia política territorial conciliada amb la unitat i la integritat de l’Estat”, en “la solidaritat i la cooperació territorial” i en “la interdicció de privilegis econòmics o socials entre comunitats autònomes”. També apel·len a “l’exigència de responsabilitats penals i comptables per la gestió indeguda de fons públics, que afecta totes les administracions públiques, incloses les autonòmiques”.

 

No serà la primera vegada que a la Comissió General de les Comunitats Autònomes es parla de l’amnistia. El passat mes d’octubre, encara sense conèixer el redactat de la llei, el PP va convocar tots els presidents autonòmics per debatre sobre la norma: hi van assistir els dotze del PP i el president de la Generalitat. Pere Aragonès va presentar l’amnistia com “el punt de partida” per arribar a un “referèndum sobre el futur polític” de Catalunya, mentre que els barons del PP, en una mena de coral polifònica, van acusar Pedro Sánchez de dur a terme una “transacció infame”.

ERC presentarà un escrit de reconsideració si el PP tramita l’amnistia pel procediment ordinari

D’altra banda, els republicans han anunciat aquest dilluns que si la Mesa del Senat confirma que tramitarà la llei d’amnistia pel procediment ordinari (que es pot allargar dos mesos) per tal d’estirar al màxim la seva tramitació a la Cambra Alta, ERC presentarà un escrit de reconsideració demanant que es faci per la via d’urgència, donat que això és el que va aprovar la Mesa del Congrés. El PP s’escuda en una reforma del Reglament que es va aprovar el novembre (i que el PSOE ha recorregut al Tribunal Constitucional) que permet a la Cambra Alta decidir si tramita o no d’urgència una iniciativa legislativa que prové del Congrés. Abans d’aquesta modificació, quan la Mesa del Congrés decidia tramitar una proposició de llei per la via d’urgència, el Senat tenia només vint dies per estudiar-la. En canvi, ara la Cambra Alta podrà retenir l’amnistia durant dos mesos.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!