El PSOE aconsegueix frenar el cop que ha estat el cas de Begoña Gómez i la polseguera aixecada pel canvi de model de finançament de Catalunya. Així ho indica la darrera enquesta de NC Report per La Razón, que mostra com els de Pedro Sánchez podrien mantenir els seus actuals 120 escons i, fins i tot, arribar al 123. Es tracta d'un resultat que contrasta amb sondejos anteriors que mostraven com els socialistes pagaven car l'acord amb Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i el cas de l'esposa del seu líder. Tanmateix, que el PSOE salvi els mobles no vol dir que Sánchez es pogués mantenir a la Moncloa en cas de nous comicis, Els socialistes perdrien la majoria, ja que alguns dels seus principals socis es desplomen. La majoria absoluta l'obtindria la suma de PP i Vox. Concretament, els populars millorarien notablement el seu resultat, passant de 137 diputats a 157/160

Uns nous comicis passarien factura a l'actual majoria al Congrés dels Diputats. Tot i que els socialistes mantindria el seu resultat el seu principal soci, Sumar, patiria una patacada significativa. Els de Yolanda Díaz passarien dels actuals 31 diputats a 9/10. Només el 33% dels seus votants repetirien el sentit del seu vot en unes noves eleccions. La majoria, el 28%, optarien per votar socialista. En canvi, un 25% votaria a Unidas Podemos, que aconseguirien entre 2 i 3 diputats 

La davallada de Sumar és el principal obstacle per repetir l'actual majoria, però no l'únic. ERC perdria un diputat, quedant-se en 6. No tots els partits que van conformar la majoria per la investidura sortirien tocat d'unes noves eleccions. En el cas de Junts per Catalunya podrien passar de 7 diputats a 8/9. 

enquesta larazon generals
Font: La Razón

Majoria de dretes amb una extrema dreta dividida

Una nova convocatòria electoral a l'estat espanyol deixaria un Congrés amb majoria absoluta de les formacions de dreta i extrema dreta. Això no vol dir que tots els partits creixin. Per una banda, el Partit Popular podria sumar fins a 23 escons. Aquests nous vots venen en la seva majoria de Vox, concretament un 11%. La formació de Santiago Abascal segueix amb la tendència de perdre representants elecció rere elecció. Si ara es convoquessin uns nous comicis perdrien fins a 10 diputats. És a dir, passarien dels actuals 33 diputats a 23/24, el que és una important patacada per la formació d'extrema dreta. Vox quedaria més dèbil, però seguiria sent necessari pels populars per sumar els 176 escons que marquen la majoria absoluta. 

canvi de vots la razon
Font: La Razón

Si bé amb la suma entre PP i Vox n'hi hauria suficient perquè Alberto Núñez Feijóo arribi a la Moncloa, una nova convocatòria electoral deixaria una altra formació d'extrema dreta a l'hemicicle: Se Acabó la Fiesta (SALF). El nou partit d'extrema dreta entraria al Congrés amb diputats, fent-se amb 11% dels vots de Vox. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!