El Partit Popular obre la porta a tornar a mobilitzar-se ara per fer front al finançament singular de Catalunya pactat entre el PSC i ERC i repetir així l’estratègia que els va portar als carrers en diverses ocasions contra l’amnistia. El primer globus sonda no surt de Gènova, que es limita a dir que el PP “no descarta res”, sinó del president de Galícia i deixeble d’Alberto Núñez Feijóo al capdavant de la Xunta, Alfonso Rueda. “El PP ha d’orquestrar una gran mobilització contra el que està intentant Pedro Sánchez, que és que, per la seva supervivència, premiarà els territoris que creu que el mantindran”, ha afirmat en una entrevista a El Mundo. “Hem de rebel·lar-nos contra això, perquè és a costa nostra i després no tindrà marxa enrere. Hem demostrat que som capaços de sortir al carrer i mobilitzar els ciutadans, no només als del Partit Popular”, ha afegit. I a les portes del Comitè Executiu Nacional, que celebra el PP a Madrid aquest dilluns, els pocs barons que han atès els mitjans de comunicació han coincidit en la crida de Rueda. Des de Gènova, es limiten a apuntar que “el que seria notícia” és que el PP descartés una mobilització en aquest sentit. Ni confirmen ni desmenteixen. Tampoc Feijóo, que ha evitat pronunciar-s’hi. En el seu discurs, el líder del PP ha carregat contra un “govern insostenible” en una “legislatura ingovernable” i ha criticat que el PSOE es reunís amb Carles Puigdemont per “pregar-li” que Junts doni suport als pressupostos espanyols.

“La presumpta quota catalana és motiu més que suficient perquè la gent expressi al carrer el seu rebuig d’una decisió que els perjudicarà en el dia a dia dels seus recursos per a sanitat, educació i serveis socials”, ha expressat Fernando López Miras. El president de Múrcia esgrimeix que la gent té encara més raons per manifestar-se i expressar-se contra una decisió del govern espanyol que “els discrimina, els perjudica, trenca la igualtat i els treu recursos per donar-los a uns quants”. Preguntat per una possible fissura entre els líders territorials del PP a costa del finançament, ha deixat clar que “no existeix possibilitat d’esquerda”, ja que els “pilars” del PP són “la igualtat, la justícia i la solidaritat”. “Cada un dels presidents autonòmics tenim clar que el model de finançament s’ha de reformar de manera multilateral i tots junts asseguts a la mateixa taula”, ha conclòs, en la línia del que van expressar el mateix Alfonso Rueda i Juanma Moreno Bonilla el divendres després de reunir-se amb Pedro Sánchez a la Moncloa.

Paraules en la mateixa línia del president del País Valencià, malgrat un primer moment en què van aflorar certes discrepàncies entre ell i la consigna de Feijóo. Carlos Mazón ha afirmat que aniran “fins on faci falta” i ha obert la porta a seguir el mateix camí que amb l’amnistia: “Si per perdonar injustament uns quants hem explicat clarament a qualsevol fòrum, fins i tot al del carrer, la injustícia que significa, imagini’s quan es tracta dels drets sanitaris, els serveis socials i l’educació pública de més de 5,5 milions de valencians”. “És una qüestió de defensar el model d’Espanya que volem i farem el que estigui a les nostres mans per defensar aquests principis, als tribunals de justícia, al carrer o davant del Tribunal Constitucional”, ha afegit el president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, que també ha subratllat la “postura unànime” del PP sobre el nou model de finançament autonòmic.

Feijóo retreu a Sánchez que el PSOE es reunís amb Puigdemont per “pregar-li” que avali els pressupostos

Totes aquestes manifestacions dels barons populars han arribat abans del Comitè Executiu Nacional del PP. Allà, en la seva intervenció en obert, Alberto Núñez Feijóo ha disparat contra la inestabilitat d’un “govern insostenible” i “sense socis estables” en una “legislatura ingovernable”, a tres dies que el Congrés torni a votar la senda de dèficit, que Junts amenaça a tombar novament: “És tot tan demencial que el mateix govern que diu que no aprovar uns pressupostos no és cap drama amenaça els presidents autonòmics amb pèrdues multimilionàries si no s’aproven. I és tot tan demencial que el president que afirma sense parar que hi ha legislatura per a estona envia una delegació a Suïssa per pregar a Puigdemont que no doni per finalitzada la legislatura”. Just avui, en una entrevista a El País, el ministre Óscar Puente assegura que “no és cap drama que no hi hagi pressupostos ni és un obstacle perquè la legislatura continuï”, atès que els comptes que es prorrogarien serien els del 2023, que són “magnífics”, tenen una “lectura progressista” i “no es poden millorar gaire”.

 

El líder del PP considera que el nou curs polític ha començat com l’anterior, però “agreujat”, amb “nous capítols” d’un “drama sense canvi de guió”. “El govern espanyol s’assembla a aquest hàmster que està posat en una roda i que continua fent voltes cada dia”, ha esgrimit. Alberto Núñez Feijóo creu que de l’executiu espanyol “no es pot esperar res més que el mateix”, i ha al·ludit a “enganys, abusos de poder, abusos de confiança i absència de principis”. “L’únic que els queda és anar contra nosaltres, començant pels presidents autonòmics i anar contra mi, però ni amb insults, vexacions o suborns ho aconseguiran, això no és el Comitè Federal del PSOE ni intimidaran al meu partit ni m’intimidaran a mi”, ha reblat. Sobre el pla ‘antifang’ de Sánchez, Feijóo ha estat contundent: “S’han cregut que governen idiotes i els espanyols no som idiotes”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!