El retorn i la posterior escapolida de Carles Puigdemont, burlant l’operació Gàbia, el dispositiu dels Mossos d’Esquadra, així com els controls de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, costa de pair. El Partit Popular segueix alimentant la teoria de què la marxa indemne del president a l’exili només va ser possible amb la col·laboració, per acció o omissió, del govern de Pedro Sánchez. Si després dels fets el PP ja va demanar la compareixença urgent del president de l'Exectutiu i va exigir la destitució "immediata" dels ministres de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i de Defensa, Margarita Robles, ara estudia la possibilitat de citar al Congrés la directora del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), Esperanza Casteleiro, perquè aclareixi si els serveis d'Intel·ligència van tenir algun paper al dispositiu per aturar Puigdemont o si van rebre ordres mantenir-se al marge.

En declaracions a Europa Press, la secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha reconegut que, a més de la compareixença de Sánchez, que ha de ser aprovada a final de mes per la Diputació Permanent, el PP es planteja també forçar la reunió de la Comissió de Despeses Reservades del Congrés per interrogar la directora del CNI: "És una de les qüestions que nosaltres estudiem i que, per tant, plantejarem en el pròxim període de sessions”, ha indicat Gamarra. La llei encarrega el control parlamentari del CNI a la Comissió de Despeses Reservades del Congrés, que es reuneix a porta tancada i de la qual només en formen part un diputat per cada grup parlamentari. Aquest primer any de legislatura encara no s'ha estrenat.

Dimissions, “el mínim exigible”

Gamarra ha assenyalat que en el cas del retorn i la posterior escapolida de Puigdemont, els cessaments i les dimissions són "el mínim exigible", i recorda que així s'han produït en altres països i també a Espanya, com quan va fugir Luis Roldán i va dimitir el ministre de l'Interior, aleshores Antoni Asunción. Els espanyols no hem de patir el descrèdit internacional que estem patint de la mà de Pedro Sánchez i ser la riota de qualsevol altra democràcia --ha assenyalat--. Cal demanar explicacions a qui ha fet que els cossos i les forces de seguretat no actuessin, com a qui ha anat desmantellant el que són els nostres serveis d'intel·ligència a Catalunya perquè no es pugui saber què va passar”.

Sánchez, un escapista

Gamarra creu que "el que busca Pedro Sánchez és que passi l'estiu i que, amb les altes temperatures i el descans estival, sembli que això no ha passat". La secretaria general del PP ha ironitzat afegint que  "en això ja sabem que Sánchez és una artista, fins i tot treu avantatge en escapisme a Puigdemont. Pedro Sánchez és l'alumne avantatjat a l'hora d'intentar escapar de l'assumpció de responsabilitats polítiques de cara als espanyols".

Per a la dirigent del PP, no es pot admetre que l'Estat estigui desapareixent d'una part d'Espanya com és Catalunya, quan aquesta és, a més, una de les exigències de l'independentisme. "I allò que no han aconseguit els independentistes de primera mà, ho estan aconseguint de manera molt més ràpida a través de Pedro Sánchez", es lamenta Gamarra.

La dirigent popular també ha criticat que el president del govern espanyol hagi marxat de vacances i l'ha acusat  d'estar "a la tovallola sota el sol" mentre Espanya travessa una crisi migratòria que afecta diverses comunitats, hi ha una "alerta" de salut pública i les infraestructures "estan abandonades". "Els espanyols no li importen", conclou. En l'entrevista amb Europa Press, Gamarra també recorda que el líder del PSOE "va comprar la seva investidura" però no la governabilitat, i un any després "quasi no hi ha avenços des del punt de vista legislatiu". A parer seu, el president del Govern espanyol no té "capacitat de governar". "Podrà sobreviure, però evidentment no pot governar", opina, cosa que qualifica de "la degradació de la política i del socialisme".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!