Mentre a gran part de la Unió Europea se'ls intenta fer un cordó sanitari, la dreta i l'extrema dreta s'entenen bé a l'estat espanyol. El president del Partit Popular Europeu (PPE), Donald Tusk, ha esbroncat el PP per haver pactat amb Vox i ha titllat de "trista sorpresa" l'acord al qual les dues formacions han arribat per formar govern a Castella i Lleó. "Ha estat una trista sorpresa. Pablo Casado era una garantia personal de mantenir el PP en el centredreta evitant aquesta mena de flirtejos amb els radicals, amb moviments d'extrema dreta com Vox", ha dit Tusk aquest dijous a París, durant una reunió dels líders del PPE prèvia a la cimera informal de caps d'Estat europeus a Versalles. Així mateix, ha dit que espera que el polèmic pacte es tracti d'un "incident" i no pas d'una tendència a l'estat espanyol.

La trobada de conservadors europeus ha estat dedicada al conflicte ucraïnès i a l'avaluació de la postura del partit davant d'aquesta crisi, així com de la resposta de les institucions europees. Un dels principals problemes que ha destacat Tusk ha estat el tradicional suport de l'extrema dreta al president rus, Vladímir Putin, i ha carregat directament contra la francesa Marine Le Pen, el francès Éric Zemmour, l'italià Matteo Salvini i l'hongarès Viktor Orbán. En una piulada, ha insistit en la necessària "desputinització" d'Occident: "Putin ha construït una àmplia xarxa d'aliats i idiotes útils, tant a Europa com a Amèrica. Sigui conscientment o no, desinteressadament o per diners, donen suport a les seves accions i idees. Trump, Le Pen, Orbán, Salvini, Schröder... Occident necessita desputinització".

El president del PPE, Donald Tusk, critica el suport de l'extrema dreta a Putin / @donaldtuskEPP

Si bé el president del PPE no ha esmentat Santiago Abascal, el líder de Vox no s'escapa d'estar en aquesta llista d'ultres que donen suport a l'autòcrata del Kremlin. Per això li han preguntat pel pacte entre PP i Vox. Un pacte mitjançant el qual el partit d'extrema dreta entrarà en un govern autonòmic gràcies a un acord de legislatura amb els conservadors de Castella i Lleó, obrint camí per nous pactes en el futur. Davant això, Tusk ha dit que espera que sigui "un incident i no una tendència en la política espanyola". "És un senyal molt fort per a nosaltres que hem de lluitar contra aquests desitjos de construir forces polítiques en aparença fortes, però que a llarg termini suposen una capitulació", ha advertit Tusk, ex-primer ministre de Polònia i anterior president del Consell Europeu. I ho ha advertit davant de l'encara líder del PP espanyol, Pablo Casado, que ha participat en la trobada malgrat que deixarà el càrrec aviat.

El previsible successor de Casado al capdavant del partit, el gallec Alberto Núñez Feijóo, ha demanat "respecte" pel pacte d'Alfonso Fernández Mañueco amb l'extrema dreta. Un acord que és "perfectament legítim", segons Feijóo. De fet, ha responsabilitzat el PSOE del fet que la ultradreta arribi per primer cop a un govern autonòmic, ja que no ha facilitat la investidura del candidat popular per evitar aquest govern de coalició. Sigui com sigui, la visió d'Europa i de l'estat espanyol sobre el perill que representen els ultres per a la política sembla ser molt diferent.