El portaveu del PP al Congrés dels Diputats, Miguel Tellado, ha evitat aquest dijous demanar disculpes per l'exhibició d'un cartell amb fotografies de les víctimes d'ETA al Congrés. Tot i les queixes de familiars de víctimes com María Jáuregui per l'ús del seu pare com a "arma llancívola" i les seves peticions de "respecte a la memòria" dels morts, a preguntes dels periodistes Tellado ha esquivat la qüestió: "És normal que hi hagi queixes de les víctimes del terrorisme, perquè la realitat és que el govern està utilitzant les víctimes del terrorisme com a moneda de canvi", ha dit, "i nosaltres ho denunciarem".

Tellado va exhibir el cartell aquest dimecres durant una sessió de control marcada per les acusacions dels populars a l'executiu espanyol pel contingut de la Llei orgànica 7/2014 sobre intercanvi d'informació d'antecedents penals i consideració de resolucions judicials penals a la Unió Europea. La norma implica que els presos d'ETA convaliden les penes de presó que han complert a altres països, fet que suposarà que 44 membres de l'organització hauran de complir menys anys a l'Estat, segons els càlculs de l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT).

El PP va votar a favor de la llei

La llei va sortir del Congrés amb el vot a favor de totes les formacions, també de PP i Vox, i ha superat tota la tramitació al Senat sense que els populars hagin presentat cap esmena. Però aquesta setmana, fruit d'una advertència de l'AVT, els populars van retirar el punt de la votació del ple. Sense possibilitat de presentar esmenes ni modificar-la, la llei s'ha de sotmetre a votació abans del 14 d'octubre, i s'aprovi, o no, com que no ha patit modificacions respecte al text del Congrés quedarà formalment convalidada i es publicarà al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha assumit "l'error injustificable" pel fet que els populars no hagin detectat els efectes de la norma durant la tramitació, però de moment els populars descarten forçar dimissions en el sí del grup, com ja demanen algunes veus de la formació. El líder del PP va demanar aquest dimecres al president espanyol, Pedro Sánchez, que retiri la llei del Senat abans que expiri el termini. Sánchez li va recordar que es tracta de la transposició d'una normativa europea, i va afirmar que els populars "sabien què votaven".

Poc després, durant la sessió de control, Tellado va exhibir davant el ministre de Transformació Digital, Óscar López, un cartell amb fotografies dels 12 membres i dirigents del PSOE assassinats per ETA. Una imatge que va generar el rebuig immediat de María Jáuregui i també de Josu Elespe, que va acusar Tellado d'utilitzar de manera "carronyera" la imatge del seu pare, fet que li "remou les entranyes". La presidenta del Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme (Covite), Consuelo Ordóñez, va escriure a X que la imatge del portaveu del PP amb el cartell és "de les més repugnants" que li ha tocat veure en la seva vida. "Resumeix a la perfecció el que signifiquen els nostres familiars assassinats per vosaltres", va escriure.

Tellado deriva la responsabilitat

Preguntat al passadís del Congrés per aquestes queixes de familiars de víctimes d'ETA, Tellado ha volgut derivar la responsabilitat al govern espanyol i ha insistit a demanar al ministre de Política Territorial, Félix Bolaños, que enviï una carta al Senat per retirar la llei i "aturar aquest disbarat". "Volem cridar l'atenció de tota la ciutadania sobre aquest fet. El govern pot aturar aquest disbarat i creiem que ho ha de fer", ha afirmat.

El PSOE demana el cessament o dimissió immediata de Tellado

Per la seva banda, el PSOE ha demanat la dimissió o el cessament immediat del portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado, per "instrumentalitzar" les víctimes del terrorisme i utilitzar la seva memòria de forma " menyspreable " durant el ple d'aquest dimecres a la Cambra ."Sempre hi ha una planta més als baixos de la indecència de Gènova 13", han denunciat aquest dijous fonts del PSOE, per a les quals el portaveu popular és qui millor personifica la "baixa política" que fa el PP. Les fonts creuen que "ja està bé" i demanen als populars que deixin de "manipular la veritat" i "alimentar el fantasma d'ETA" per no haver superat que la fi de la banda terrorista va arribar amb un Govern socialista.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!