Gir discursiu. El coordinador general del Partit Popular, i home proper a Alberto Núñez Feijóo, Elías Bendodo, ha reconegut aquest dilluns que Espanya "és un estat plurinacional". Cap novetat si es té en compte que aquesta és la descripció que fa la Constitució de l'organització territorial de l'Estat. Però sí que ha estat una valoració notable si es té en compte el canvi de discurs que suposa aquesta expressió en comparació amb el que ha fet tradicionalment la dreta espanyola, i encara més quan el Partit Popular tenia Pablo Casado al capdavant. Ara bé, el popular s'ha vist obligat a matisar ràpidament les seves paraules, per a aclarir que "no és el mateix 'nació' que 'nacionalitat'".
Bendodo encara s'ha endinsat més a l'aigua profunda quan ha volgut explicar com encaixa Catalunya en aquesta nova visió del PP: no és una nació dintre d'Espanya, però sí una nacionalitat de l'estat espanyol. "Com qualsevol altra comunitat autònoma", ha afegit en l'entrevista d'El Mundo, per allunyar les crítiques. Si es mira l'article 2 de la Constitució espanyola, no es pot rebutjar aquesta afirmació. El text, que fa referència a la "indissoluble unitat de la nació" com a "pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols" també reconeix el dret d'autonomia "de les nacionalitats i regions" que en formen part (això sí, sense indicar quins territoris són una cosa i quins són una altra).
Seguint els passos de Feijóo
Aquesta valoració del coordinador general del PP no és exactament nova. Durant la seva intervenció a la Reunió del Cercle d'Economia a Barcelona fa dues setmanes, el president nacional dels populars ja va llançar aquest missatge a Catalunya: "Per a una nacionalitat com la catalana, la millor opció per preservar l'estabilitat i la seva identitat és la recuperació del seu lideratge dintre d'Espanya i la contribució a un Estat i a una UE vigorosos". Una picada d'ull molt dissimulada, però que ja va marcar posicions. Era la primera visita de Feijóo a territori català des que havia arribat al capdavant de la formació conservadora.
Crítica ferotge
Com era d'esperar, aquesta valoració del nou Partit Popular ha anat acompanyada d'una resposta dura i contundent per part de les altres formacions de la dreta espanyola. Ja ho ha fet per a Vox la candidata de la ultradreta a Andalusia, Macarena Olona, que a través de Twitter ha criticat ferotgement les seves paraules. "El Partit Popular abans comprava les idees al PSOE. Ara se les compra al separatisme racista", ha llançat. I també des de Ciutadans: la líder dels taronges, Inés Arrimadas també ha carregat de forma similar, acusant Bendodo de dir que Espanya "no és una nació i que dintre d'ella hi ha territoris de primera i segona". "Al PP sempre han actuat com si fos així i ara ho reconeixen públicament". Més dur ha estat Carlos Carrizosa: "Espanya és una sola nació de ciutadans lliures i iguals, i la resta són deliris per acontentar els nacionalistes".
Davant d'aquesta resposta, el coordinador general s'ha vist obligat a matisar les seves paraules. I ho ha hagut de fer en dues ocasions. En una entrevista d'Antena 3, ha afirmat que les "imposicions" que persegueixen els independentistes en matèria lingüística (a través de la immersió lingüística) "empobreixen", i ha defensat "la pluriculturalitat i el plurilingüisme". Posteriorment, s'ha dirigit a Twitter per a esmenar la seva afirmació sobre la plurinacionalitat, explicant que la postura dels populars és "clara", però que no s'havia explicat correctament. "Espanya és una nació indissoluble de 17 autonomies amb identitats pròpies", ha escrit.