El PP torna a assenyalar el fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, i reclama que aclareixi si va pressionar el fiscal del Tribunal Suprem, Álvaro Redondo, perquè emetés un informe oposant-se a investigar Carles Puigdemont per terrorisme en el cas del Tsunami Democràtic. Aquest diumenge va transcendir que Redondo s’havia distanciat de l’exposició raonada que havia enviat al Suprem el jutge de l’Audiència Nacional que instrueix el cas, Manuel García-Castellón, perquè imputés Puigdemont per terrorisme. Aquest dilluns El Mundo assegura que Álvaro Redondo havia redactat un primer informe favorable a investigar Puigdemont per terrorisme i que va ser després de reunir-se amb el fiscal general de l’Estat que va canviar de parer i en va elaborar un segon en sentit contrari.

Davant aquestes informacions periodístiques, la secretària general del PP, Cuca Gamarra, exigeix “aclariments i transparència” d’Álvaro García Ortiz i l’ha convidat a explicar-se al Congrés dels Diputats. “El millor lloc per donar aquestes explicacions seria el Congrés dels Diputats, davant dels que tenim la responsabilitat i l’obligació de controlar el govern i les institucions”, ha asseverat en una entrevista a Las Mañanas de RNE. Gamarra ha assegurat que el PP en reclamarà la compareixença, però ha apuntat que “s’hauria de produir a títol propi”. “Si es parla de dos informes amb un canvi de posició en un assumpte de tanta transcendència, no pot quedar cap dubte sobre la imparcialitat de qui signarà aquest informe”, ha sostingut.

A més, ha anat més enllà i ha reclamat que el fiscal general de l’Estat es pronunciï immediatament: “Davant la gravetat, això s’hauria de resoldre avui mateix, les explicacions no poden esperar i s’haurien de produir públicament i de manera transparent”, ha reblat. Gamarra ha aprofitat per disparar contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i l’ha acusat d’assumir, “de manera inèdita”, el que “ha de ser un paper dels jutges, per qualificar uns fets que només un jutge i en sentència pot qualificar”. Al·ludia a les paraules de Sánchez des de Brussel·les, on el president espanyol va afirmar que, “com tothom sap”, l’independentisme català “no és terrorisme”, i va assegurar que, amb l’actual llei d’amnistia, “tots els independentistes catalans seran amnistiats”.

El fiscal del Tribunal Suprem s’alinea amb el de l’Audiència Nacional

El document presentat per Álvaro Redondo segueix la tesi del fiscal de l’Audiència Nacional, Miguel Ángel Carballo, que va considerar que no hi ha prou indicis per procedir contra Puigdemont i que els fets no són constitutius de terrorisme, sinó de desordres públics greus. L’informe de Redondo encara no és definitiu, ja que s’ha de sotmetre a l’examen de la Junta de Fiscals del Penal del Suprem, que se celebrarà dimarts.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!