Les declaracions a un mitjà de comunicació d’un soci de Víctor de Aldama (que és l’aconseguidor de la trama Koldo i actualment és a la presó pel cas dels hidrocarburs) són la base de la querella que ha registrat el PP contra el PSOE per presumpte finançament il·legal, suborn i tràfic d’influències davant un “escàndol d’unes dimensions encara desconegudes”. Dijous, un soci de Víctor de Aldama va assegurar a The Objective que l’octubre del 2020 va portar a la seu del PSOE al carrer Ferraz dues bosses amb 90.000 euros, que serien el primer pagament que la trama dels hidrocarburs hauria abonat presumptament als col·laboradors directes de José Luis Ábalos per a la concessió d’una llicència d’operadora de carburants que els permetés vendre combustible a Espanya. A Gènova, reconeixen que aquest extrem no consta a l’informe de l’UCO que va transcendir la setmana passada i advoquen perquè sigui el Jutjat d’Instrucció número 5 de l’Audiència Nacional (amb Santiago Pedraz al capdavant) qui investigui aquesta qüestió. De moment, però, el PP no remet als periodistes el text íntegre de la querella per poder-ne conèixer els arguments jurídics. A més, el PP no descarta anar contra Pedro Sánchez al Tribunal Suprem. “Pas a pas, hi haurà temps per a tot”, ha assegurat Borja Sémper.

Què té a veure el PSOE amb la trama dels hidrocarburs? Hi ha dos principals noms sobre la taula: l’empresari Claudio Rivas, vinculat a la companyia comercialitzadora de combustible Villafuel, hauria utilitzat Víctor de Aldama per aconseguir del govern espanyol una llicència per a Villafuel com a operadora d’hidrocarburs. A canvi, De Aldama hauria demanat 600.000 euros que li van ser pagats “mitjançant transferències i lliuraments de diners en efectiu”. En paral·lel, dos empresaris haurien portat a Ferraz 90.000 euros (45.000 euros en dues ocasions) en una “bossa de plàstic dins d’una bossa de cartó” perquè “Aldama no podia”, segons van relatar ells mateixos a The Objective. I aquesta afirmació és la que dona lloc a la querella que ha registrat el PP contra el PSOE: “És una informació periodística que volem que sigui investigada”, ha afirmat Borja Sémper en una atenció als mitjans de comunicació a la Plaza de la Villa de París. “Nosaltres creiem que els mitjans de comunicació fan una tasca de control i investigació del poder polític i donem molta credibilitat a la investigació periodística”, ha argumentat. “El que avui són sospites s’acabaran convertint en evidències”, ha reblat.

El portaveu dels populars ha sostingut que la informació de l’empresari que “afirma haver lliurat bosses de diners en metàl·lic a la seu de Ferraz a canvi de favors polítics és de tal envergadura i tan greu” que els populars consideren que és “raonable que sigui investigada per la justícia”. Sémper ha justificat la necessitat d’obrir una peça separada perquè la “singularitat que evoca el finançament irregular d’un partit requereix una investigació específica”. “Això només s’anirà engreixant, tindrem cada vegada més informació que es desprengui dels sumaris i de la investigació de la Guàrdia Civil i hi haurà més implicats que aniran parlant. Això provocarà que el govern espanyol i el PSOE vagin dessagnant-se cada vegada més”, ha conclòs.

 

“Hi haurà temps per a tot”

Preguntat per la possibilitat que el PP emprengui accions legals contra Pedro Sánchez al Tribunal Suprem, ja que el president espanyol és aforat, Borja Sémper ha respost que el PP va “pas a pas” i vol ara “continuar aprofundint” en les peces obertes a l’Audiència Nacional. “Hi haurà temps per a tot, també perquè el president, si escau, doni comptes davant dels tribunals”, ha afirmat. I ha tornat a demanar que el líder socialista doni explicacions davant de les “preguntes polítiques de l’oposició en seu parlamentària i les preguntes que li puguin fer els mitjans de comunicació”.

“Sánchez és el quilòmetre zero de totes les autopistes de corrupció”

La querella la va anunciar ahir Cuca Gamarra, en una roda de premsa després de la reunió extraordinària del Comitè de Direcció del partit. La secretària general del PP va ser molt dura contra Pedro Sánchez i contra el PSOE: va assegurar que hi ha “vuit autopistes de corrupció” que afecten els socialistes i va acusar Pedro Sánchez de ser el “quilòmetre zero de totes les autopistes de corrupció”. “No caben tallafocs, perquè si unim tots els punts de tots els escàndols de corrupció que estem coneixent, el que surt literalment és la cara de Pedro Sánchez”, va reblar.

La primera autopista va dir que era la “capitanejada” per l’exministre José Luis Ábalos en el cas Koldo. Però des de Gènova també apunten a més direccions. “La segona autopista de corrupció és la que es va estendre al govern espanyol més enllà del Ministeri de Transports: podem ser a prop de la desena de ministeris”, va esgrimir Gamarra, que va assenyalar, específicament, el Ministeri de Sanitat (amb Salvador Illa), el Ministeri de l’Interior (amb Fernando Grande-Marlaska) i el Ministeri d’Economia (amb Nadia Calviño). I va apuntar contra els governs de les Illes Balears i les Illes Canàries, amb Francina Armengol i Ángel Víctor Torres, a qui va acusar d’haver “obert de bat a bat les portes dels seus governs a aquesta trama de corrupció”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!