El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimecres una moció del PP en la qual s’insta el govern espanyol a reconèixer Edmundo González Urrutia com a president electe de Veneçuela. La pinça dels populars amb Vox i el PNB ha permès finalment que la cambra baixa insti l’executiu de Pedro Sánchez a no només reconèixer l’asil polític al líder opositor, sinó també reconèixer-lo com a mandatari del poble veneçolà. La iniciativa ha rebut 177 vots a favor (PP, Vox, PNB, Coalició Canària i UPN), 164 en contra (la resta de partits) i una abstenció (la de José Luis Ábalos). Junts no ha participat en aquesta votació, perquè ha abandonat l'hemicicle a mig matí per dirigir-se a Catalunya per participar en actes de la Diada.
Així doncs, la cambra baixa ha decretat aquest dimecres que Edmundo González és el “legítim guanyador” de les eleccions del 28 de juliol. El PP basa la seva demanda en la “reiterada negativa de les autoritats electorals veneçolanes a publicar els resultats en temps i forma”. L’interrogant sobre si la iniciativa prosperaria es va resoldre aquest dimarts, quan el PNB va anunciar que l’avalaria. Ahir, mentre el tema es debatia a l’hemicicle del Congrés, mig miler de manifestants mostraven suport a l’oposició veneçolana a la porta de la cambra baixa.
És una nova demostració —aquest cop el posicionament del Congrés és simbòlic i no té conseqüències legislatives— de la debilitat de Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats, que abans de marxar de vacances també va patir severes patacades parlamentàries. Durant el comitè federal del PSOE del passat dissabte, el líder socialista va assegurar que està disposat a continuar governant “amb o sense el concurs del legislatiu”. El president del govern espanyol ha contestat aquesta matinada en roda de premsa des de la Xina que el seu executiu “no renunciarà al seu full de ruta” fixat en sis prioritats: “Competitivitat de l’economia espanyola, crear llocs de feina, blindatge de l’estat del benestar, habitatge com a gran prioritat, pau a Ucraïna i a l’Orient Mitjà, i igualtat de gènere”.
Però fonts de l’alta jerarquia de la Moncloa apunten que, en efecte, Sánchez està capficat en la idea d’esgotar la legislatura encara que, per exemple, Junts per Catalunya es despengi completament de la llista de socis parlamentaris. Membres de l’executiu que seuen ben a prop del president en les reunions del Consell de Ministres apunten que la legislatura pot continuar endavant si s’opta, per exemple, per aprovar reials decrets.
Aquesta passada matinada, Pedro Sánchez també s'ha pronunciat sobre el líder opositor veneçolà, Edmundo González, després que l'estat espanyol li hagi concedit la petició d'asil. Ho ha defensat per raons "humanitàries". Però, preguntat per la possibilitat de reconèixer-lo com a president electe de Veneçuela, el líder socialista ha reivindicat que hi ha "dues dimensions": "La humana i la política". "Fem una cosa molt important, que és treballar per la unitat a la Unió Europea perquè això ens permeti tenir marge de mediació d'aquí a finals d'any per trobar una sortida que vehiculi la voluntat a les urnes del poble veneçolà".
Vox salva Sánchez d'una doble patacada
La sorpresa del dia, en canvi, ha estat el sentit del vot de Vox en una de les votacions de la jornada. El PP presentava una altra moció conseqüència d'interpel·lació en la qual atacava el pacte dels socialistes amb els republicans per entregar a Catalunya un sistema singular de finançament. Junts per Catalunya ha abandonat Madrid mentre encara estava en funcionament la sessió per anar a commemorar la Diada; permetia d'aquesta manera que l'aritmètica pogués dur el Congrés a pronunciar-se contra el finançament català. Però, finalment, els diputats de Santiago Abascal s'han abstingut en aquesta votació, i el PP ha perdut la iniciativa.
Concretament, la iniciativa del PP reclamava que s’iniciés la negociació de la reforma del sistema de finançament autonòmic amb la convocatòria de la Conferència de Presidents i del Consell de Política Fiscal i Financera per al seu “debat de manera conjunta”. A més, apostava per “garantir la suficiència financera i la prestació dels serveis en condicions d’igualtat” a tot el territori espanyol.
És a dir, demanava una reforma del model a través d'una negociació multilateral. La setmana passada, Feijóo va prohibir als seus presidents autonòmics seure a negociar bilateralment amb Sánchez una millora del finançament de les seves respectives comunitats. Alguns barons com el valencià Carlos Mazón i l'andalús Juanma Moreno ja han començat a contestar el líder del partit i advocar per millores al seu territori.