Finançament i immigració. Són els dos temes que Pedro Sánchez voldria esquivar a la futura Conferència de Presidents i que el Partit Popular posarà sobre la taula per forçar que es debatin. Fa dies que la Moncloa repeteix la seva voluntat d’abordar únicament la problemàtica de l’habitatge en la reunió entre el president del govern espanyol i els presidents autonòmics, una cita prevista per al pròxim mes de desembre. Des de Gènova consideren que és insuficient i deixen clar que utilitzaran el Reglament de la Conferència, aprovat en l’última reunió (a la Palma el 2022), per garantir que també es discuteix sobre el finançament autonòmic, amb una posició taxativament contrària a la singularitat de Catalunya, i sobre la crisi migratòria derivada de l’arribada de menors estrangers a les Canàries. Els primers barons populars que van acudir a la Moncloa per reunir-se amb Sánchez, Alfonso Rueda i Juanma Moreno Bonilla, van deixar clara la seva intenció de parlar de finançament i el ministre Ángel Víctor Torres, que apostava per discutir de finançament al Consell de Política Fiscal i Financera, va assegurar que l’executiu no vetaria cap proposta.

“Pedro Sánchez no és tan valent com per tancar-se en aquesta plaça de toros amb tant president del PP que té molt interès a parlar del comú i del que afecta el dia a dia dels espanyols”, ha afirmat aquest matí Cuca Gamarra. “Sense cap dubte, els presidents del PP faran que sigui possible” parlar de finançament perquè la Conferència de Presidents “sigui útil”, ha afegit en un esmorzar organitzat per Nueva Economia Fórum. La secretària general del PP, que ha lamentat que el president espanyol “no vol parlar sobre res”, ha deixat clar que està convençuda que la Conferència de Presidents servirà perquè els líders territorials del PP facin una “gran defensa del model de finançament comú del qual no ha de sortir ningú”. A més, ha apuntat que s’hauria de discutir sobre immigració davant de la “crisi migratòria que s’està vivint”, i sobre la situació de l’atenció primària a causa de la “falta de metges” a tot Espanya. “Amb el Reglament a la mà, no crec que deixin passar aquesta oportunitat per abordar els tres temes”, ha conclòs.

La via que ofereix el Reglament de la Conferència de Presidents per incloure assumptes en l’ordre del dia

I què diu el Reglament de la Conferència de Presidents? L’article 5 estipula que l’ordre del dia el fixa el Comitè preparatori, que el ministre Ángel Víctor Torres ha convocat el 28 d’octubre al matí, però també preveu que es puguin incloure altres assumptes. Han d’estar sol·licitats, per exemple, pel Senat (on el PP té majoria absoluta) o per la majoria dels representants de les comunitats autònomes (una proporció que supera amb escreix el PP, que ostenta tretze de les dinou presidències). “Pedro Sánchez no pot anul·lar l’ordre del dia”, ha avisat Cuca Gamarra. Tot i que el govern espanyol ja ho ha assumit: “Complirem escrupolosament el Reglament de la Conferència de Presidents, aquí no es veta cap iniciativa”, va verbalitzar fa deu dies, Ángel Víctor Torres.

Juanma Moreno Bonilla i Alfonso Rueda van demanar directament a Pedro Sánchez parlar de finançament a la Conferència de Presidents

Les veus provinents del PP exigint parlar de finançament en la Conferència de Presidents arriben des de feia dies. Divendres passat, 20 de setembre, després de reunir-se amb Pedro Sánchez a la Moncloa, Juanma Moreno va reclamar que, “més que tenir una trobada amb el president”, hagués estat “molt més operatiu, eficient i eficaç la convocatòria d’una Conferència de Presidents”. El president de la Junta d’Andalusia va demanar que s’incorpori a l’ordre del dia “una de les inquietuds” que tenen el conjunt de les comunitats, en relació amb el finançament, perquè hi hagi “transparència” i es posin “les cartes de cara amunt”. “No tindria cap sentit ni seria acceptable que s’imposés l’ordre del dia, seria tensar innecessàriament una reunió que és important fer”, va esgrimir. Per la seva part, Alfonso Rueda va verbalitzar al president espanyol la “necessitat” d’abordar “com més aviat millor” un nou finançament de “manera multilateral” i de “cap altra manera”. “Qualsevol altra fórmula no és vàlida, és imprescindible parlar de finançament” a la Conferència de Presidents, va exigir el president de la Xunta de Galícia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!