El govern espanyol i el Partit Popular han mantingut tres trucades informals” entre ahir i avui per abordar els tres reials decrets llei que s’han de votar el dimecres al Congrés dels Diputats. Fonts del PP confirmen que Félix Bolaños, ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, i Cuca Gamarra, secretària general del PP, van parlar el diumenge a la tarda i aquest dilluns i que també han conversat per telèfon la vicepresidenta segona i ministra d’Economia Social, Yolanda Díaz, i el vicesecretari de Cultura i portaveu del PP, Borja Sémper. Els populars lamenten que el govern espanyol “va trucar per demanar, no per oferir”.

En la roda de premsa posterior al Comitè de Direcció del PP, Borja Sémper ha lamentat que, malgrat que hi ha hagut contactes, “no hi ha hagut cap proposta per part del govern espanyol”, que “no ha donat resposta satisfactòria” a cap de les seves mesures, cosa que, per Sémper, evidencia que molta voluntat no hi ha”. Les tres condicions que posa el PP i que l’executiu hauria d’acceptar perquè els populars estudiessin la possibilitat duna abstenció són deflactar la tarifa de l’IRPF a les persones amb ingressos inferiors a 40.000 euros, reconsiderar la pujada de l’IVA a la llum i al gas i baixar l’IVA a la carn, el peix i les conserves. Fonts del PP insisteixen que “si no és per adquirir aquest compromís”, els membres del govern espanyol “es poden estalviar noves trucades” per sol·licitar el seu suport.

Borja Sémper ha lamentat que, fa dues setmanes, les vicepresidentes María Jesús Montero (ministra d’Hisenda) i Teresa Ribera (ministra per a la Transició Ecològica) “no volguessin reunir-se per explorar vies d’acord” amb l’objectiu de millorar els redactats. Ha criticat que, mentre no va voler negociar res amb el PP, el govern espanyol acceptava la tutela econòmica de Bildu, Sumar i el PNB.

“O Junts empassa o Sánchez cedeix o el govern espanyol perd”

Durant la seva compareixença, Sémper ha insistit que el PP ja va avançar que no sortiria “al rescat” de Pedro Sánchez ni es convertiria en la seva crossa quan tingués “problemes pels interessos contraposats que tenen els seus aliats” i ha reiterat que no acceptaran “xantatges d’un govern espanyol manejat pels antisistema i tots aquells que no tenen un projecte per a Espanya”. “O Junts empassa o Sánchez cedeix o el govern espanyol debuta perdent votacions i confirmant la seva extraordinària debilitat parlamentària”, ha resumit. El que ha expressat Sémper va en la línia del que han manifestat aquest mateix matí el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. El cap de l’oposició ha avisat Sánchez que no li arreglarien els problemes interns de desgovern i la presidenta madrilenya ha deixat clar que ella no “donaria ni aigua” al govern espanyol.

Segons Borja Sémper, els “seriosos problemes de supervivència” que està mostrant l’executiu espanyol “per tirar endavant qualsevol matèria” poc més d’un mes després de la investidura posen en relleu que el govern espanyol “fa aigües per tots els costats” i que aquesta serà la “legislatura de l’angoixa en cada votació. Així mateix, ha reconegut que els populars no tenen “cap dubte” de la capacitat de demanar de Junts i de la capacitat de donarde Pedro Sánchez. “El PP ja el va avisar que fer descansar la governabilitat d’Espanya sobre els qui no tenen un projecte comú per a Espanya ni gens d’interès que al país li vagi bé, sinó interessos particulars no era una bona solució per als espanyols”, ha reblat Sémper.