El debat sobre l’energia nuclear tornarà al Congrés dels Diputats. I ho farà de la mà del Partit Popular, que ha registrat una proposició de llei amb l’objectiu de prolongar la vida útil de les centrals nuclears. Fa dos mesos, la Cambra Baixa va aprovar gràcies a l’abstenció d’ERC i Junts una iniciativa no legislativa (sense caràcter vinculant) amb aquest mateix propòsit, tot i que, setmanes després, el Parlament de Catalunya va reclamar el tancament de les nuclears amb el suport d’ERC i l’abstenció de Junts. Ara els populars volen derogar la prohibició d’ampliar la vida útil de les centrals Ascó 1 (al Camp de Tarragona), Cofrents (al País Valencià) i Almaraz 1 i 2 (a Extremadura), que són les que “han estat sentenciades mitjançant ordres definitives de tancament”, segons ha denunciat la vicesecretaria de Desenvolupament Sostenible del PP, Paloma Martín.

📝 Junts i ERC permeten que el Congrés reclami a la Moncloa que allargui la vida de les centrals nuclears

📝 El Parlament avala tancar les nuclears amb el “sí” del PSC, ERC, Comuns i CUP i l'abstenció de Junts

 

Des del PP apel·len a Junts i ERC, que van permetre que la seva PNL s’aprovés al ple del Congrés a mitjan febrer. “Confiem que ens donin suport, busquem aquesta àmplia majoria”, ha verbalitzat Paloma Martín. “A partir d’ara, començarem a parlar amb els grups polítics. Ja ho hem fet amb altres iniciatives i continuarem fent-ho”, ha afegit. “Hem parlat amb tots els grups des de fa temps, no és una cosa que sorgeix ara. Hem parlat amb els diferents grups i així continuem fent-ho perquè és el que necessita Espanya”, ha reiterat. “Desitgem que els grups parlamentaris i els diputats dels territoris en els quals hi ha instal·lacions nuclears tinguin en compte la importància de comptar amb l’energia nuclear i hi donin suport. Negociarem el que és bo per a Espanya”, ha reblat.

I com ha argumentat la necessitat d’allargar la vida útil de les nuclears? “Estem en temps de descompte. És una qüestió urgent, és necessari prolongar la seva vida per garantir l’autonomia estratègica d’Espanya i fer-ho no és una opció, és una necessitat”, ha destacat Paloma Martín, que ha advertit que “permetre ara el tancament sense que existeixi una alternativa més enllà de cremar gas serà una decisió de molt difícil reversió que incrementaria la dependència de tercers països i perjudicaria l’autonomia estratègica”. Des de Gènova, reivindiquen que la nuclear és una energia “neta, barata, flexible, predictible i estable”, que “no té caràcter intermitent” (a diferència de l’eòlica o la fotovoltaica) i una “font d’energia que està instal·lada i que no es pot tirar per la borda”. A més, insten la Moncloa a aprofitar “l’avantatge competitiu” que té Espanya per la disponibilitat de l’energia nuclear. “Ens fa més fort com a país, mentre que privar-nos d’ella ens fa més vulnerables”, ha insistit Martín.

🔎 Les centrals nuclears retornen a la política: les esquerres defensen tancar-les i el territori prorrogar-les

 

“La ceguesa del govern espanyol ens porta a l’apagada”

“Del que fem o deixem de fer, dependrà que llisquem pel pendent de la pèrdua de competitivitat i de la dependència d’altres països”, ha subratllat Paloma Martín, que ha carregat contra el que considera que seria un “error històric” i una “temeritat” i ha lamentat que la “ceguesa” del govern espanyol porta Espanya a “l’apagada” i a convertir-se en una “excepció marginal a Occident”. A parer del PP, la Moncloa manté el calendari de tancament de les nuclears per qüestions “purament ideològiques” i “posant en risc el subministrament”. “L’actual escenari internacional exigeix a Espanya mantenir la producció de l’energia nuclear”, ha postil·lat. I ha arremès contra Teresa Ribera i Nadia Calviño, que van ser vicepresidentes del govern espanyol i ara tenen responsabilitats a Brussel·les: “Van planificar el tancament a Espanya, però no han tardat ni un minut a promoure l’energia nuclear a altres països. El que aquí demonitzen allà ho financen”.

Les empreses i el govern espanyol podran sol·licitar la continuïtat de les nuclears

L’articulat de la llei precisa que les empreses podran sol·licitar la prolongació de la vida útil i que, en cas que el Consell de Seguretat Nuclear emeti un informe favorable, el Ministeri de Transició Ecològica haurà de resoldre favorablement. A més, explicita que, per qüestions de seguretat energètica o necessitat de continuar amb el subministrament, el govern espanyol podrà acordar la continuïtat de les nuclears sota el paraigua del Consell de Seguretat Nuclear. D’altra banda, fixa que l’Empresa Nacional de Residus Radioactius (ENRESA) tindrà tres mesos per actualitzar el Pla General de Residus Radioactius.

 

Una llei sense esmentar els impostos per evitar el vet del govern espanyol

“El govern espanyol no té cap motiu per vetar la iniciativa perquè no té impacte pressupostari”, ha subratllat Paloma Martín en ser preguntada per les vies que podria tenir la Moncloa per frenar la seva tramitació. El PP ha optat per no incloure cap modificació d’impostos per evitar que el Ministeri d’Hisenda pugui fer ús de la seva prerrogativa per vetar-la. Tanmateix, des de Gènova reiteren la seva petició de reduir el preu de l’electricitat a través d’una rebaixa d’impostos. “Continuarem defensant la rebaixa de la fiscalitat en diferents incitatives parlamentàries”, ha reiterat la dirigent popular. Fa uns mesos, el PP es va aliar amb Junts, ERC i el PNB per rebaixar i imposat a la producció elèctrica, però la Moncloa va acabar retirant la llei per esquivar la derrota parlamentària.