Ple d’alta tensió al Senat en el que estava cridat a ser l’últim pas de la llei que beneficiarà els presos d’ETA. Amb gir de guió inesperat a última hora. El conflicte entre el PP i el PSOE va esclatar fa just una setmana, quan es va conèixer que una iniciativa aprovada al Congrés dels Diputats per unanimitat permetrà comptabilitzar a Espanya els anys de condemna en altres països de la Unió Europea, cosa que reduirà el temps que alguns presos d’ETA estaran a la presó. A la cambra baixa, els populars van votar-hi a favor, però en els últims set dies han dirigit la pressió cap al govern espanyol perquè retiri el projecte de llei. Dimarts passat el PP va posposar el debat al Senat, que s’ha celebrat finalment aquest dilluns, i la previsió de tothom era que la cambra alta no tenia possibilitats reals de frenar la seva aprovació definitiva perquè no es van presentar ni esmenes ni vets dins del termini. Això impedia, a priori, obstaculitzar que la norma arribés al Butlletí Oficial de l’Estat en els pròxims dies.

Tanmateix, el PP ha retorçat el Reglament del Senat i assegura que una votació per majoria absoluta equival a un vet. El president de la cambra alta, Pedro Rollán, s’escuda en un informe ad hoc dels lletrats del Senat que conclou que “un rebuig per majoria absoluta del ple del Senat és un acte que ha de tenir l’efecte jurídic d’un vet, per haver-se acordat amb caràcter final i global”. “No és necessària la presentació formal del vet, sinó que és suficient amb el rebuig per majoria absoluta del ple”, esgrimeix el document, de dotze pàgines. “Com que el projecte de llei s’ha rebutjat per majoria absoluta del Senat, que és l’exigida per l’article 90.2 de la Constitució per oposar el vet, ha d’entendre’s que el ple del Senat ha vetat el text”, ha afirmat Pedro Rollán després d’una votació amb resultat de 111 vots a favor de la llei, 148 en contra (del PP, Vox i UPN) i 2 abstencions. La versió que trasllada l’equip de Rollán és que ara el text torna al Congrés, que s’haurà de pronunciar sobre el vet. Però caldrà veure quina és la reacció de la cambra baixa. De moment, fonts pròximes a Francina Armengol assenyalen que el Senat ha d’enviar oficialment la seva “inèdita decisió” i, a partir d’aquí, els serveis jurídics del Congrés ho estudiaran per tal que la Mesa prengui una decisió el pròxim dimarts 22 d'octubre.

L’informe, fet per la secretària general del Senat, Sara Sieira, reconeix que un rebuig del text al Senat per majoria absoluta sense que s’hagin presentat vets o esmenes és un “cas inèdit”, però defensa que “ignorar la voluntat real del ple del Senat de rebuig del text” adduint que “només hi ha vet si s’ha presentat formalment” seria “excessivament formalista”. “Ha de primar la voluntat real manifestada per la cambra davant d’una aplicació del Reglament que, per excessivament rígida i formalista, no sigui conforme amb la Constitució”, sosté. I rebla l’argumentació: “Quan l’article 90 de la Constitució només exigeix ​​per al vet una votació per majoria absoluta al ple de la cambra alta, no cal entendre que els preceptes del Reglament que regulen el procediment legislatiu són més restrictius que la dicció literal de la mateixa Constitució”.

 

El PP acusa el PSOE d’emetre “vots tacats de sang” i “omplir els carrers de terroristes”

Amb tot això, el debat entre partits ha acabat quedant en un segon pla. “Encara són a temps de retirar-la i demanar perdó per donar prioritat a uns vots tacats de sang davant la dignitat de les víctimes. Avui són a temps de retirar aquesta llei i d’abraçar l’aplaudiment dels presos d’ETA”, ha dit des de la tribuna Marimar Blanco. La senadora del PP i germana de Miguel Ángel Blanco (regidor del PP a Ermua assassinat per ETA el 1997) ha pujat a l’estrada amb una “immensa càrrega d’humilitat, però també de dolor i indignació”. La parlamentària popular ha volgut demanar un “perdó sincer a tots els espanyols i a totes les víctimes del terrorisme” pel suport que va donar el PP a la llei al Congrés i ha expressat el seu “dolor i indignació en comprovar la maniobra oculta i calculada amb la qual el govern espanyol ha colat de manera covarda i miserable una esmena per alliberar terroristes sanguinaris”.

Marimar Blanco ha criticat la “complicitat i covardia” del PSOE i ha carregat contra el vot dels socialistes adduint que hi ha una “diferència abismal” entre “cometre un error i alliberar de manera deliberada els assassins d’ETA”. La senadora del PP ha acusat el govern espanyol “d’omplir els carrers de terroristes”, d’estar “molt orgullós de trencar les cadenes dels territoris més sanguinaris de la història”, d’obviar el “crit desesperat de les víctimes”, d’estar “escombrant la dignitat de les víctimes sota les catifes del sanchisme” i d’haver “arrossegat la dignitat de la democràcia pel llot de la vergonya i la humiliació”. Per al PP, aquesta llei és “conseqüència del pacte encaputxat amb Otegi” i és un “pagament sinistre que enfonsa la democràcia en el fang de la indignitat que suposa viure de genolls davant dels hereus d’ETA”. “Otegi dicta, Sánchez executa”, ha afegit Marimar Blanco.

 

ERC reprova que la justícia espanyola “mai està exempta d’arbitrarietats”

En el seu torn a favor de la llei, la portaveu d’ERC al Senat, Sara Bailac, ha defensat la norma com a eina per “millorar l’intercanvi d’informació sobre antecedents penals i cooperació judicial i policial a escala europea”, per “facilitar el marc judicial europeu” i per millorar “l’eficiència davant la delinqüència transnacional”. El que fa la llei és permetre que “computin a l’Estat espanyol les condemnes europees”, cosa que “permetrà que tribunals espanyols donin a les condemnes europees els mateixos efectes que a les condemnes espanyoles, com ja passa a tot Europa, menys a Espanya”. “Ja sabem que aquí la Justícia mai està exempta d’arbitrarietats”, ha denunciat la senadora republicana. Així mateix, Bailac ha criticat que, novament, el PP estigui utilitzant el Senat com el seu “plató de televisió” i faci “perdre el temps” mentre la ciutadania “té problemes que no es resolen”.

Junts retreu als populars que vulguin que Espanya sigui una “illa jurídica” a la UE

En nom de Junts, Joan Bagué ha recriminat al PSOE i al PP que aquesta llei s’hagi convertit en una “altra pugna i disputa sense sentit” entre els dos partits majoritaris i ha fet una crida a evitar que Espanya sigui una “autarquia” o un “estat que va per lliure”. “Serem una illa jurídica a la Unió Europea? Si no s’aprovés, ens exclouríem de l’homogeneïtzació jurídica entre estats de la UE que és molt beneficiosa per a totes les parts”, ha proclamat. I ha afirmat que és “bastant patètic” voler ser europeu “a estones”. “Els valors fonamentals de la UE van en la línia del que planteja aquest projecte de llei, veiem amb perplexitat que alguns pretenen ser europeus intermitentment”, ha argumentat. “Estem fent un ridícul jurídic monumental”, ha etzibat als populars. Així mateix, Bagué ha reconegut que els juntaires no els “estranya” que els populars “desconfiïn de la justícia europea” i ha llançat un missatge en clau catalana: “No és seriós ni de rebut barrejar el moviment independentista català amb ETA o amb el terrorisme ni per tradició ni per fets”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!