El Partit Popular manté la triple negativa de socórrer el govern espanyol i facilitar la convalidació dels reials decrets llei que es debatran demà al Congrés dels Diputats. “No té cap sentit que sent el primer partit d’Espanya siguem l’últim recurs de Sánchez”, ha lamentat el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. En una entrevista amb Carlos Alsina a Más de Uno de Onda Cero, el cap de l’oposició s’ha mostrat molt crític amb les presses que té ara el PSOE per intentar que els populars els donin un cop de mà: “Els socis del govern espanyol s’han barallat entre ells, i ara resulta que la responsabilitat és d’aquell que és a l’oposició?”.

 “El govern espanyol no té gens d’interès a pactar amb el PP”, ha lamentat, i ha assenyalat que es tracta d’una “trampa bastant absurda”: “Reactivar el sentit d’Estat perquè el govern espanyol continuï governant contra l'Estat”. Feijóo ha considerat que el ple de demà pot suposar “l’enfonsament” de l’executiu de coalició i ha qualificat els reials decrets llei de “despropòsit legislatiu i disbarat polític”. “Mai un govern espanyol i un president, després de prendre possessió, havien tingut menys suport social i menys respecte per part dels seus socis i mai un president havia fet el ridícul en tan poc temps”, ha reblat.

Justament ahir fonts del PP van fer públiques fins a tres trucades que La Moncloa va fer a Génova per sondejar una possible complicitat dels populars per convalidar els reials decrets llei. El ministre Félix Bolaños va parlar amb Cuca Gamarra, secretària general del PP, en dues ocasions (diumenge i dilluns) i la vicepresidenta Yolanda Díaz va conversar amb Borja Sémper, portaveu del PP.

Aquests contactes van sortir a la llum hores després que el líder de PP advertís al govern espanyol que els populars “no li arreglaran els problemes interns” i li va retreure que els intentés pressionar “amb desqualificacions” i arraconar-los “amb sobreactuacions”. La presidenta madrilenya i una de les veus amb autoritat al PP, Isabel Díaz Ayuso, va alinear-se amb Feijóo i va sostenir que des de Génova no han de “salvar la cara” a Pedro Sánchez i va instar-lo a “buscar-se solet” les solucions: “Al govern espanyol, ni aigua”.

La introducció del delicte de “deslleialtat constitucional” al Codi Penal

Sobre l’esmena a la totalitat que el PP ha presentat a la llei d’amnistia, Feijóo ha insistit que, des del 2012 els partits polítics poden incórrer en causes de dissolució en 35 supòsits, com la malversació, la incitació a l’odi o el suborn i s’ha mostrat “sorprès” pel fet que a les formacions els preocupi això: “Vostè cometrà aquests actes delictius? Si aquest partit no farà res d’això, per què està preocupat?”, s’ha preguntat.

Així mateix, ha confessat que quan van presentar el text va faltar “un mínim de pedagogia i d’explicació” i ha reconegut que “continuaran havent” partits independentistes a l’Estat: “Espero que no per molt de temps, però el temps que vulguin perquè la Constitució ho permet”. “No es persegueixen idees, el que es persegueixen són delictes”, ha conclòs. Sobre el delicte de “referèndum il·legal” ha sostingut que, malgrat que el PP no el va recuperar quan tenia majoria absoluta, “ara és convenient”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!