El PP mantindrà la segregació lingüística a les escoles de les Balears, tot i la ruptura amb Vox. Així ho ha assegurat aquest divendres la presidenta Marga Prohens, que ha defensat que es tracta d'una llei que ja és aprovada i que segueix el seu curs. En canvi, la presidenta sí que ha amenaçat els ultres de no derogar la llei de memòria —almenys, com estava pactat—. "Veurem com acaba", ha dit. Recordem que va ser durant el debat de presa en consideració de la proposició de llei de Vox per derogar la llei de memòria democràtica que el president del Parlament, Gabriel Le Senne, va estripar una foto d'Aurora Picornell —afusellada pel franquisme.

En aquest sentit, Prohens ha demanat la dimissió de Le Senne com a president del Parlament, un cop Vox ha retirat el suport parlamentari a l'executiu del PP. "No s'entendria una altra cosa", ha afirmat, ja que la presidència de la cambra baixa era una de les condicions de l'acord d'investidura. A més, ha estat ben clara: "El full de ruta ja no són els 110 punts de l'acord d'investidura, sinó els 500 del programa electoral del PP". Cal dir que la ruptura entre les dues formacions només ha tingut efectes al Govern i al Parlament, no pas a altres institucions on també s'havien entès (com el Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Palma).

El PSIB i Més s'ofereixen al PP

Malgrat la petició de la presidenta, l'ultra s'ha aferrat al càrrec i ha afirmat que no té "previst" dimitir. "Abascal ahir va ser clar i va dir que es trencaven els governs. Aquí no hi ha govern, l'única contraprestació va ser la presidència del Parlament", ha insistit Prohens. Però Le Senne s'ha negat, sense donar més explicacions. S'ha de recordar que està prevista una moció de remoció contra ell instada pels grups d'esquerres, que necessita els vots del PP per tirar endavant —tot i que la presidenta no ha donat detalls de què votaran—. En principi, la votació tindria lloc el setembre, però l'oposició pretén convocar un ple extraordinari abans de les vacances per votar la sol·licitud. La Junta de Portaveus es reuneix dimecres vinent per prendre una decisió.

Després que Vox hagi retirat el suport a l'executiu balear, tant el PSIB com Més per Mallorca s'han oferit a arribar a acords amb el PP. D'una banda, el líder dels socialistes, Iago Negueruela, ha trucat a Prohens i ha reconegut que "la situació és d'extrema debilitat ara mateix". Per la seva banda, el líder dels ecosobiranistes, Lluís Apesteguia, ha assegurat que "allargarà la mà" a la presidenta si se sotmet a una qüestió de confiança i trenca amb Vox a la resta d'institucions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!