El president del Partit Popular, Alfonso Fernández Mañueco, va convocar eleccions anticipades a Castella i Lleó perquè volia alliberar-se del seu soci de govern, Ciudadanos, i governar en solitari, però l'enquesta que aquest diumenge publica El Mundo indica que haurà de dependre de Vox. De portes enfora, però, Mañueco va justificar la convocatòria electoral perquè temia que una segona moció de censura del PSOE sí que fructifiqués. 

Fins al moment, el candidat popular, Alfonso Fernández Mañueco, ha evitat concretar si pactarà amb Vox, però tot sembla apuntar que ho haurà de fer. I és que, l'enquesta publicada per SigmaDos confirma una tendència que s'ha anat dibuixant fins ara, que el PP no obtindria majoria absoluta. Concretament, el sondeig assenyala que, als comicis que se celebraran el pròxim 13 de febrer, el PP obtindria un 36,5 % dels vots i entre 34 i 37 escons. Així doncs, el Partit Popular necessitaria el suport de Vox per aconseguir la majoria absoluta, situada als 41 escons. D'acord amb l'enquesta electoral, Vox registraria una pujada de 2,4 punts, tot situant-se al voltant del 12,8 % dels vots, cosa que li reportaria entre nou i onze diputats. Fins ara, Vox només comptava amb un representant a les corts castellanes. La suma de PP i Vox situa la majoria de dretes amb un ventall d'entre 43 i 48 escons. Amb aquest càlcul, n'hi hauria prou perquè les dretes assolissin la majoria absoluta. 
 

EncuestaCastilla6 2 2022
Enquesta publicada per El Mundo i elaborada per SigmaDos

A l'esquerra, PSOE i Unides Podem sumarien entre 28 a 33 escons. Els socialistes de Luis Tudanca se situen al voltant del 29,4 % del vot i obtindrien entre 26 i 30 diputats. Més a l'esquerra, Unidas Podemos obtindria entre dos i tres escons, amb un 6,5 % del vot, un 1,5 % més que el 2019. Pel que fa a la formació del fins ara soci de govern, Ciudadanos, sobreviuria amb un escó. I respecte a les formacions de caràcter regional com ara Soria Ya! i la Unió del Poble Lleonès (UPN), podrien aconseguir, entre ambdues, dos i tres escons. 

Certament, Mañueco ha actuat tal com va fer la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, expulsar Ciutadans del govern i després convocar eleccions anticipades. Ara bé, al líder del PP de Castella i Lleó li sortirà tan bé la jugada com a la presidenta madrilenya? Els dubtes s'esvairan el pròxim 13 de febrer. De moment, les enquestes indiquen que l'estratègia no acabarà donant els fruits desitjats, el PP no assoliria un percentatge de vot prou gran per governar en solitari i hauria de canviar Vox per Ciudadanos com a soci de govern. Per l'esquerra, les enquestes auguren un escenari molt complicat, entre elles no sumen prou escons per superar el llindar de la majoria absoluta situat a 41. Tampoc no sembla que ho puguin fer amb un "possible" suport de les forces regionalistes com ara Soria Ya! o UPN.