El repartiment de menors migrants pactat entre l'Estat i les comunitats ha estat el detonant i tots els governs de coalició de PP i Vox es trencaran, tal com ha aprovat la direcció del partit d'extrema dreta i ha anunciat el seu líder, Santiago Abascal. Amb tot, el PP vol retenir alguns perfils tècnics i càrrecs intermedis que s'oposen a la ruptura i els oferirà de quedar-se, segons ha avançat aquest divendres El Mundo. D'acord amb el citat diari, alts responsables dels populars han afirmat que molts càrrecs de Vox volen continuar i que la seva intenció en alguns casos és retenir-los, si bé han expressat també que dubten que el partit d'Abascal els ho permeti.

Seria el cas de diversos consellers de la Junta de Castella i Lleó, alguns dels quals no tenen escó a les Corts i estarien interessats a mantenir-se als seus càrrecs, cosa que el president Alfonso Fernández Mañueco veuria bé. D'altra banda, el vicepresident Juan García-Gallardo ha estat dels dirigents de Vox que han deixat ben clar que marxaran. D'igual manera, han obert la porta a l'assimilació María Guardiola a Extremadura i Fernando López Miras a Múrcia. Per la seva part, el president valencià, Carlos Mazón, ha cessat de manera fulminant el seu vicepresident, Vicente Barrera, i els consellers d'Agricultura i Justícia, però està obert a mantenir a càrrecs intermedis tècnics.

Després de la reunió del comitè executiu nacional de Vox, el líder del partit, Santiago Abascal, ha anunciat que els vicepresidents autonòmics de Vox presentaran la seva dimissió i el seu partit passarà a exercir una oposició "lleial i contundent" en les comunitats autònomes en les quals fins ara governava en coalició amb els populars. En la seva intervenció, Abascal ha traslladat que l'executiva del seu partit "ha constatat" que els pactes subscrits amb el PP "estan trencats a conseqüència de l'agressió" de Feijóo, al qual ha acusat d'"obligar els seus presidents autonòmics a pactar amb Pedro Sánchez el repartiment de menes il·legals". I ho va fer, segons ha denunciat, "sabent que el seu soci, al qual han mentit i confós, no estava d'acord" amb tal mesura.

Al PP, convençuts que els menors són una "excusa"

Fonts populars han assegurat a Europa Press que aquesta decisió ha provocat un cert "embolic intern" dins de Vox, perquè no tots els càrrecs eren partidaris d'abandonar les seves actuals responsabilitats en els governs autonòmics, que acaben de complir un any. Al llarg de tota la jornada, diferents membres de la cúpula del PP han mostrat la seva "tranquil·litat" davant aquesta ruptura, que ja donaven per fet des de primera hora després que Abascal hagués apujat el to en la seva última compareixença.

Des de la cúpula del PP estan convençuts que la distribució dels menors migrants és una "excusa" i que el pas de Vox obeeix en realitat a "altres circumstàncies". Els populars han recordat que Aragó acull 20 menors; Múrcia, 16; Castella i Lleó en rebrà 21; el País Valencià, 23, i Extremadura n'acollirà 30. "No semblen unes xifres molt elevades com per tirar per terra l'estabilitat parlamentària de les comunitats que vam governar", han indicat fonts del PP, que han insistit que aquest pas obeeix en realitat a altres motius perquè les autonomies ja han anat acollint menors aquests anys.

Entre les possibles causes de l'actuació de Vox, a Génova apunten al fet que els d'Abascal poden buscar notorietat perquè, en els últims mesos, han quedat desdibuixats. A més, al·ludeixen a la irrupció d'Alvise en el Parlament Europeu, amb tres escons i 800.000 vots, que ha suposat una "pressió electoral" per als d'Abascal que els "genera tensió". A Génova insisteixen que la decisió que han pres les seves autonomies és "coherent". "Estem tranquils perquè hem fet el que hem de fer. La nostra decisió és coherent i explicable", han afegit a la citada agència les fonts consultades.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!