El Partit Popular (PP) ha fet equilibris per defensar la pluralitat lingüística a tot l’Estat i, a la vegada, justificar l’oposició a que es puguin fer servir totes les llengües cooficials al Congrés dels Diputats. El diputat del PP Borja Sémper ha assegurat que “és una sort viure en una Espanya en la qual hi ha diversos idiomes”, mentre que ha ressaltat que “és absurd menysprear l’existència d’una llengua comuna”. Tot i haver dit que els populars mantindrien el castellà, Sémper l’ha alternat amb el basc, cosa que ha provocat l’enuig dels diputats de Vox, que han abandonat l’hemicicle.
🔴 El català a la Unió Europea i al Congrés, DIRECTE | Reaccions i última hora de l'oficialitat
Exercicis d’equilibri lingüístic d’alt nivell perquè, d’entrada, Sémper ha recordat que “cap nació europea” ha desenvolupat en “un temps històric contemporani” una feina de “recuperació i promoció de les seves llengües”, com ha fet Espanya. “Cap nació europea ha desenvolupant un nivell de protecció superior a Espanya en termes de respecte i promoció a la pròpia diversitat lingüística”, ha assegurat el portaveu popular. Amb aquest pretext, els populars fan conviure el discurs de la “protecció lingüística” amb l’obstinació per oposar-se a l’ús del català, el basc i el gallec al Congrés dels Diputats.
D'altra banda, l’argument força del PP és que resulta “absurd menysprear l’existència de la llengua comuna”, que és el castellà. Al seu entendre, l’extensió de les llengües cooficials es pot interpretar com un afany per dividir la societat espanyola perquè, segons ha explicat Sémper, la majoria progressista està “imposant la normalitat de la divisió”. L’altre motiu pel qual el PP vota en contra de la presa en consideració de la reforma són les formes, atès que defensen que el debat d’aquest dimarts -per la via ràpida- “s’està forçant d’una manera malintencionada i en uns terminis irrespectuosos”. “Fan servir el patrimoni lingüístic com a moneda de canvi polític”, ha afirmat Sémper en recordar que la reforma del reglament és producte d’un acord entre el PSOE, ERC i Junts per escollir Francina Armengol com a presidenta del Congrés.
El PP sí que parla basc
Tot i garantir que els diputats del PP mantindrien el castellà a la cambra baixa per “no fer el paperina”, el portaveu popular sí que ha utilitzat l’eusquera de forma puntual i aplicant-se una autotraducció automàtica i immediata. El gest dels conservadors ha fet enfadar els diputats de Vox, que han abandonat per segona vegada l’hemicicle -hi havien tornat per escoltar les intervencions dels contraris a la iniciativa-. “Jo no vull que ningú marxi [del ple], jo vull que debatem”, ha recriminat Sémper als ultres, davant la incredulitat de la bancada d’esquerres. Al PP l’expressió “fer el paperina” li ha sortit cara perquè la majoria de grups partidaris de la universalització de les llengües cooficials li han retret que les menyspreés d’aquesta manera.