El PP ja converteix el virtual acord entre el PSC i Esquerra Republicana per investir Salvador Illa president de la Generalitat en munició contra Pedro Sánchez. Com que ERC ha demanat en els últims mesos tenir per a Catalunya un model de finançament singular, el PP acusa ara el president del govern espanyol de voler signar un pacte amb els republicans “amb els diners de tots”. “Estem una altra vegada davant la compra d’un govern”, ha assegurat la secretària general del partit, Cuca Gamarra, quan s’ha referit a les converses entre republicans i socialistes catalans. La formació capitanejada per Alberto Núñez Feijóo considera que la “independència fiscal” que pretén aconseguir el partit liderat actualment per Marta Rovira “no és cap altra cosa que trencar la caixa única dels impostos que paguem tots els espanyols”. “Per tant, paguem entre tots aquesta investidura", ha afegit. Però les veus crítiques també arriben des de l'òrbita socialista. S'ha referit d'igual manera Emiliano García-Page.

Gamarra, que ha acusat Pedro Sánchez de presidir un govern en “fallada multiorgànica”, ha assegurat que el taulell polític català és una prova més de “l’agonia irreversible” que pateix el líder socialista. Davant d'això, la secretària general del PP ha insistit en la reclamació d'unes noves eleccions generals per acabar amb l’actual legislatura espanyola, més asfixiant encara des que Junts per Catalunya va fer una nova advertència la setmana passada al govern espanyol de la importància dels seus vots al Congrés dels Diputats. 

S’ha sumat a aquest discurs el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, que aquest dilluns s’ha preguntat quina és la singularitat de Catalunya. En una intervenció en una inauguració d’una escola infantil a Santa María de los Llanos (Conca), ha instat els catalans que volen la independència “per peces” que no trenquin el “puzzle” constitucional. El socialista castellanomanxec ha demanat aclarir si la singularitat és tenir una policia autonòmica, les competències penitenciàries, parlar un altre idioma o tenir mar i muntanya. “Què tindrà de singular educar un nen en un lloc o un altre a Espanya?”, s’ha arribat a pregunta Page, que ha demanat no caure en la “trampa” perquè a ulls seus la singularitat és “una mentida, un conte, un privilegi i voler-se quedar amb els diners de tots”.

Page ha reiterat la seva preocupació davant un eventual pacte entre el PSC i ERC perquè ha definit la Constitució espanyola com un “puzzle” que fins ara no ha tingut alternativa perquè ha funcionat. Així, ha lamentat que existeixen persones que es dediquen a “descol·locar permanentment les seves peces”. Ha dit que l’objectiu dels pròxims anys haurà de ser tornar-les a col·locar al seu lloc.

També s’ha mostrat “preocupat” pel que s’entén avui dia per interès general. Una cosa que, a parer seu, va quedar clara l’any 1978 i ara hi hagi persones que vulguin “trencar el puzzle”. “I si no ho poden fer de cop, com ja van intentar els independentistes, anar-ho fent per peces”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!