Gest del PP a Junts per Catalunya, que podrà tenir finalment grup parlamentari propi al Senat. Els populars han pres aquesta decisió —que també afecta el PNB i Sumar— després de setmanes en les quals han hagut de rumiar si finalment se solidaritzava amb aquestes formacions o si els enviava directe al grup mixt. Fa un parell de setmanes, els populars van ajornar la decisió sol·licitant als serveis jurídics de la cambra un informe sobre aquesta qüestió. Així, el PSOE podrà cedir senadors a aquestes tres formacions perquè es constitueixin com a grups propis. Es tracta d'una operació en la qual el PP al Congrés s'hi ha mostrat en contra, amb un argumentari basat en la prohibició de la transferència de percentatge de vot entre partits, però a favor de la cessió de diputats i de senadors.
Així, i d'acord amb aquest informe jurídic dels serveis de la institució, el vicepresident primer del Senat, Javier Maroto, ha estat l'encarregat d'explicar que el PP finalment donava llum verda a la cessió de senadors socialistes cap a les files de Junts, PNB i Sumar perquè aquestes tres formacions tinguin els seus respectius grups parlamentaris. Ara bé, el popular també ha advertit que en la pròxima reunió de la Mesa es fixarà la lletra petita de la configuració d'aquests grups propis. I ja ha avançat que aquests tres grups no comptaran amb el mateix nombre de portaveus adjunts, i tampoc amb el mateix nombre d'assessors.
En el cas del Senat, el reglament —que no parla de la cessió de senadors— determina que s’han d’obtenir un mínim de deu representants per tenir vida pròpia. La particularitat és que, al llarg de la legislatura, el nombre pot reduir-se fins a sis. Si n’hi ha menys, el grup queda dissolt automàticament. Després de les eleccions generals del 23-J, Junts per Catalunya va quedar-se amb tres senadors: un escollit a les urnes i dos per designació autonòmica. Per arribar als deu requerits, els juntaires s'han aliat amb els dos senadors de Coalició Canària i el solitari del BNG, amb qui volen compartir grup propi.
A aquests sis, els socialistes hi sumen quatre components per arribar a la barrera dels deu exigits. Com que el mínim de senadors per mantenir el grup són sis, els senadors socialistes podran tornar al de la seva formació. En canvi, a ERC no li caldrà cap maniobra com aquesta al Senat perquè els republicans —que es van presentar a les eleccions en coalició amb EH Bildu— ja superen el llindar de deu diputats. El 23-J la coalició catalanobasca en va obtenir 11.
La cessió de diputats i senadors, tant al Congrés com al Senat
El mateix va passar al Congrés dels Diputats, tot i que a la cambra baixa Esquerra Republicana sí que va necessitar la cessió de diputats. El PSC va cedir quatre parlamentaris a Junts, mentre que Sumar va prestar-ne dos a ERC perquè totes dues formacions independentistes tinguessin grup propi. La Mesa, sota domini de l'esquerra espanyola, va avalar l'operació, que s'emmarca en les negociacions per a la investidura.